Enligt åklagare tros tusentals använda återförsäljarens olagliga tjänst. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tillslag mot misstänkt återförsäljare av pirat-tv i Malmö

Publicerad

I måndags anhölls en person i 30-årsåldern, misstänkt för upphovsrättsbrott och fildelning efter att ha sålt olagliga tv-abonnemang. 

– Vår uppfattning är att det handlar om tusentals användare, säger kammaråklagare Johanna Kolga i Malmö.

Polisen gjorde ett tillslag mot en adress i centrala Malmö där det misstänktes att en återförsäljare av IPTV ägnat sig åt fildelning, även kallat pirat-tv. Det innebär att ett stort utbud av filmer och TV-kanaler kodas illegalt och sänds ut via nätet till ett lågt pris.

Under måndagen beslagtog polisen bland annat datorer och servrar på adressen.

– Bevisläget är starkt. Beslaget ska undersökas och det kommer eventuellt att göras fler tillslag, säger kammaråklagare Johanna Kolga vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

”Stort nätverk”

Det har tidigare gjorts tillslag mot misstänkta fildelare i Malmö. 2017 ställdes tre personer inför rätta och krävdes på 300 miljoner kronor för upphovsrättsbrott. Den här gången tror åklagaren att det är tusentals personer som använder sig av en liknande tjänst.

– Vi har fått indikationer om att det handlar om ett stort nätverk.

30-åringen nekar till brott och sattes under tisdagskvällen på fri fot, men är fortfarande misstänkt.

– Förhoppningsvis kommer vi kunna väcka åtal under vintern med hjälp av den tekniska bevisningen, säger Johanna Kolga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.