Dansk och svensk polis slog under måndagen till mot flera ställen i Danmark och Sverige i en samordnad insats mot organiserad narkotikasmuggling. Arkivfoto. Foto: Johan Nilsson/TT

Stort tillslag mot narkotikahandel kring Öresund

Uppdaterad
Publicerad

Dansk och svensk polis slog under måndagen till mot flera ställen i Danmark och Sverige i en samordnad insats mot organiserad narkotikasmuggling. 17 personer har gripits och drygt 100 kilo cannabis har tagits i beslag.

Det var under måndagen som polisen gjorde husrannsakningar på 26 olika adresser i Sverige och Danmark.

17 personer har gripits, och dessa misstänks för produktion och smuggling av cannabis.

Två av dessa är svenska medborgare som gripits i Malmö och Hästveda, berättar Henrik Andersen, polisinspektör på Grænsecenter Øresund.

– Det är en man på 59 år och en man på 26 år, säger Henrik Andersen.

Växthus i Danmark

I samband med gripandena i Sverige gjordes husrannsakningar, och utöver dessa två har ytterligare en husrannsakan ägt rum i landet.

Polisen har i aktionen beslagtagit drygt hundra kilo cannabis, kontanter motsvarande 550 000 danska kronor, två skjutvapen och utrustning för att odla cannabis.

– Man har odlat det i Danmark i små växthus, säger Henrik Andersen.

Häktningsförhandlingar under tisdagen

Tio personer som gripits kommer att ställas inför häktningsförhandlingar i domstol i Danmark under tisdagen. De två svenska medborgarna har överlämnats till rättsvårdande myndigheter i Sverige.

Enligt polisen i Köpenhamn är insatsen ett resultat av det samarbete som dansk och svensk polis bedrivit inom ramen för Grænsecenter Øresund.

– Det har varit ett samarbete med svensk polis under flera månaders tid, säger Henrik Andersen.

Enligt Henrik Andersen gick gripandena lugnt till. Men den danska polisen söker fortfarande en dansk medborgare som de inte lyckades gripa under måndagen. Någon efterlysning har dock inte skickats ut till allmänheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer