En hel del av den smugglade narkotikan har förts över gränsen, gömda i speciella fack i hyrda bilar, enligt polisen och Europol. Foto: Tullverket arkiv/TT

Stort nätverk misstänks ha smugglat 1,5 ton narkotika

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i region Syd har tillsammans med bland annat Europol och Noa slagit till mot ett narkotikanätverk som misstänks ha smugglat 1,5 ton narkotika i Europa.

Sedan oktober 2016 har polisen i region Syd tillsammans med polisens nationella operativa avdelning (Noa) och Europol slagit till mot nätverk som misstänks ha smugglat stora mängder narkotika. Nätverket misstänks ha smugglat 1,5 ton kokain och amfetamin som distribuerats över Europa. Fler än tio personer har gripits och en man i 55-årsåldern sitter för närvarande häktad i Sverige.

– Han greps vid ett tillslag i Helsingborg, säger Jimmy Arkenheim, tf chef på sektionen mot internationell grov organiserad brottslighet i Region Syd.

Polisen jobbar fortfarande med att ta reda på mannens nationalitet och exakta ålder.

Personerna som gripits är inte skriva i Sverige och har gripits i flera olika europeiska länder.

– Vi misstänker att de gripna personerna har smugglat droger i Sverige.

Narkotika avsedd för svenska marknaden

Tillslagen har gjorts i flera europeiska länder, förutom Sverige, också i Danmark, Italien, Schweiz, Österrike och Italien. Delar av narkotikan har varit avsedd för den svenska marknaden. Bland annat har ett hundratal marijuanaplantor och tre transporter med 50 kilo, 40 kilo respektive 14 kilo amfetamin som var på väg till Sverige och Danmark tagits i beslag.

– Mycket av narkotikan har funnits ute på marknaden, säger Jimmy Arkenheim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.