Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kurirer misstänks ha transporterat narkotikan till olika platser i södra Sverige. Foto: Johan Dernelius/SVT

Misstänkt liga åtalas för storskalig narkotikasmuggling

Publicerad

Sex personer misstänks för inblandning i omfattande smuggling och distribution av närmare 300 kilo cannabis. De sex åtalas för att ha varit del i ett nätverk som fört in narkotikan i Sverige och transporterat den ut i landet.

Enligt åtalet har smugglingen och distributionen pågått åtminstone sedan förra året och varit mycket omfattande och välorganiserad. Cannabisen har transporterats med lastbil från Spanien och skickats med post från Nederländerna.

Totalt har tullverket gjort 14 beslag i ärendet och det rör sig om 286 kilo cannabis och ett kilo kokain. Beslagen har gjorts i bilar och fastigheter runt om i Skåne och södra Sverige.

– Det är stora mängder narkotika som har tagits in och hanterats av en företagsliknande struktur, säger Erik Friberg, biträdande enhetschef Tullverkets kriminalavdelning.

Värt 300 miljoner

Narkotikan har, enligt åtalet, mottagits och förvarat på olika lager i södra Sverige innan den transporteras ut i landet med bil. I vissa fall ska spanare ha använts av kurirerna för att kontrollera så att det inte funnits några poliser utmed transportvägarna. De misstänkta förnekar till största delen inblandning i narkotikasmugglingen.

– Verksamheten har varit omfattande och värdet bara på den narkotika vi har beslagtagit är omkring 300 miljoner kronor, säger säger Erik Friberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer