Foto: Illustration: Jacob Carstensen, Århus universitet

Tiofaldigt fler döda bottnar

Uppdaterad
Publicerad

De döda havsbottnarnas storlek har ökat tiofaldigt under de senaste 115 åren. Det kan forskare från bland annat Lunds universitet konstatera i en ny studie.

Och det är människan som ligger bakom. Ytan med döda bottnar har ökat från 5000 kvadratkilometer år 1900 till mer än 60000 kvadratkilometer år 2012. Det är världens största yta av syrefattiga havsbottnar orsakade av människan.

Syrefattiga bottnar kan leda till fler giftiga algblomningar och till att djuren som lever på bottnen dör.

– Vi visste sedan tidigare att de djupare delarna av Östersjön har varit drabbade av syrebrist under lång tid. Med vårt nya angreppssätt kan vi skilja på effekter av klimat, saltvatteninflöde och näringsämnen, faktorer som på olika sätt påverkar mängden syre i vattnet, säger Daniel Conley, professor vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Enligt Conley och de andra forskarna i laget beror ökningen av syrebrist på att mer näringsämnen än tidigare kommer ut i havet. Det beror i sin tur på ökad användning av gödningsmedel, intensivare djurhållning, förbränning av fossila bränslen och utlopp från reningsverk.

Den aktuella studien publiceras i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.