Rättegången mot Peter Madsen, som står åtalad för mordet på Kim Wall, inleddes den 8 mars då åklagaren Jakob Buch-Jepsen höll sin sakframställan och påbörjade sina förhör av Madsen. Foto: Hendrik Henzel/Coleen Jose och TT

Madsen hade fantasier om extas, våld och död

Uppdaterad
Publicerad

Den tionde dagen av rättegången mot Peter Madsen i Köpenhamns tingsrätt är slut. De avslutande minuterna ägnades åt den rättspsykiatriska undersökning som tidigare gjorts.

Men rättegångens tionde dag användes till största del åt formella genomgångar av detaljer som redan framkommit. Bland annat visades kartor av ubåtens färdväg i Öresund kvällen då Kim Wall dog. En hel del tid gick även åt till högläsning ur en blogg Madsen tidigare skrivit.

SVT:s reporter Ylva Esping fanns på plats inne i rättssalen och lyssnade till uppläsningen. Hon sammanfattar inläggen som fantasier där kända personer och uppdiktade gestalter figurerade. Fantasierna handlade om extas, våld och död.

Mordet på Kim Wall

Madsens advokat krävde att fler inlägg ur bloggen skulle läsas, vilket rätten gick med på. Under dagen visades även bilder inifrån ubåten samt från Madsens verkstad.

Nekar till intresse för sexuellt våld

Först under de avslutande tjugo minuterna hade man hunnit fram till resultatet av den rättspyskiatriska undersökningen.

Här framgick bland annat att Madsen uppgett sig vara mycket stolt över sitt liv, med älskarinnor och professionella bedrifter.

Det refererades även till hans beskrivning av barndomen, med en pappa han beskrev som hård, och en mamma som svek. Madsen ska tidigt ha fantiserat om att bli kidnappad, men aldrig själv varit utsatt för några sexuella övergrepp som barn.

Han ska ha sagt sig vara medveten om att hans sexualitet varit omdiskuterad, men nekat till att vara intresserad av våldsamt sex. Däremot har han sagt sig vara intresserad av det extrema, och identifierat sig med offren. Madsen ska även ha sagt sig kunna klara av isolering bättre än de flesta.

Tidspressen tvingade åklagaren att snabbt rabbla upp den sammanfattning som gjorts, men hann ändå inte bli klar. Den kommer av allt att döma fortsätta 23 mars innan slutpläderingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet