Unisexsemlor Foto: TT

Tjejsemla skrotas efter kritikstorm

Publicerad

En lite mindre och lite billigare semla – kallad ”tjejsemla” – rörde upp känslor, först i skånska Oxie och sedan på nätet.

”Tjejsemlan” skapade rabalder efter att Sydsvenskan publicerat en artikel om den på fredagen. Bageriets vd Ida Kristensson skrev då i ett sms till tidningen:'

”Ja vi säljer tjejsemlor! Det är för att de är mindre än de vanliga så att man ska kunna äta dem med gott samvete. En del feminister gillar inte det men överlag bara positivt.”

Kritiken lät inte vänta på sig. Tusentals spred artikeln i sociala medier med upprörda kommentarer.

”Dummaste jag hört på länge!”, ”Så puckat att det nästan blir roligt”,  ”Tjejsemla?! Jag har missat dagens största nyhet. Mindre o billigare. Jag är alltså inte värd en stor o kan inte heller betala för den.” är några av kommentarerna.

Blir minisemla

– Jag tycker att det är ett bra exempel på hur man utan ont uppsåt ändå förtrycker tjejer. Man säger till oss vad vi ska vilja äta, säger en upprörd person som sett semlan på ett bageri till Sydsvenskan.

Nu döps alltså semlan om till minisemla.

Bageriets vd Ida Kristensson försvarade först sin semla men skrev sent på fredagskvällen på Facebook:

”Tanken med namnet var aldrig att uppmana eller skuldbelägga, vilket ju vore motsägelsefullt när man driver ett bageri. Men jag tar givetvis till mig av era välgrundade argument och ber så mycket om ursäkt. Från och med i morgon heter vår lilla semla minisemla”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.