35-årige Tobias Hammar fiskar småskaligt i Öresund. Foto: SVT

Tobias, 35, går mot strömmen – satsar på fisket

Uppdaterad
Publicerad

Tobias Hammar från Malmö ser ljust på framtiden som yrkesfiskare. Men det behövs fler som han om kustfisket i Skåne ska överleva.

Sedan några år är Tobias Hammar delägare i den fiskeverksamhet som startades av hans pappa. Han är en av mycket få från den yngre generationen som satsar i branschen. Trots de svåra förutsättningarna går hans verksamhet bra.

– Tack vare att vi har vår affär och restaurang så ser jag ljust på min framtid, säger Tobias Hammar.

”Behöver yngre fiskare som orkar se framåt”

Medelåldern bland yrkesfiskare i Skåne är 60 år. Därför har Simrishamn tillsammans med 26 andra kommuner gått ihop i ett nätverk för att skapa förutsättningar för småskaligt kustfiske.

– Det är viktigt att få in nytt blod, yngre fiskare med handlingskraft som inte heller ser det här tragiska som hänt under trettio år, säger Vesa Tschernij, fiskestrateg på Marint centrum i Simrishamn.

Vesa Tschernij, fiskestrateg i Simrishamn, vill vara med och skapa förutsättningar för det småskaliga kustfisket. Foto: Firas Razak

Han tror att ett välfungerande småskaligt fiske kan gynna kommunerna och besöksnäringen.

– Besöksnäringen växer och därmed intresset hos restauranger för att kunna servera färsk fisk på tallriken, säger Vesa Tschernij.

I klippet berättar Tobias Hammar om sitt val att satsa på fisket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer