Rullepølse är ett populärt pålägg i Danmark. Foto: Kontant © DR

Tolv döda i listeriautbrott i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Tolv personer har dött i samband med ett listeriautbrott i Danmark. I Sverige förekommer mellan 40 och 70 fall årligen.

Danska livsmedelsverket, Fødevarestyrelsen, har spårat ett utbrott av listeria till ett charkuteriföretag i Hedehuse på norra Sjælland. All produktion i anläggningen har tillfälligt stängts ned och företagets sortiment av ”rullepølse” – ett populärt smörgåspålägg – har kallats tillbaka.

”Fødevarestyrelsen arbetar för ögonblicket på att kartlägga vilka namngivna produkter det handlar om”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Allvarliga underliggande sjukdomar

Listeriautbrottet har enligt styrelsen krävt tolv människoliv, uppger danska medier.

Enligt Statens Serum Institut, Danmarks motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, har dock flera av de avlidna haft allvarliga underliggande sjukdomar. Det är därför inte helt fastslaget att dödsfallen beror på listeriabakterierna. Totalt ska 20 personer ha smittats.

Listeria också i Sverige

I Sverige pågår också ett listeriautbrott sedan 2013. Ett 40-tal människor har hittils insjuknat här, vilket är många med svenska mått mätt.

– Ja det är bekymmersamt att det fortfarande dyker upp fall, senast nu i juli. Det är också problematiskt att vi inte har hittat smittkällan än, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket arbetar med att spåra utbrottet genom att intervjua de som insjuknar för att försöka hitta vad de kan ha ätit. Man tar också prov från de smittades kylskåp för att försöka spåra smittkällan.

Om några i Sverige har avlidit av bakterien är inte alldels klarlagt eftersom det ofta rör sig om gamla eller multisjuka med en komplex sjukdomsbild där det inte alltid går att isolera en ensild dödsorsak.

Enligt Mats Lindblad finns det inga planer på att begränsa importen av chark från Danmark med anledning av det senaste utbrottet:

– Nej, det finns ett system för det där Danmark informerar oss om de påträffar listeria i några av de produkter som exporteras hit, säger han.

Kommer från jorden – trivs i kylen

Listeriabakterien etablerar sig lätt i lokaler för exempelvis livsmedelstillverkning. Den kan växa i kylskåpstemperatur och även i vakuumförpackningar, men kommer ofta från jorden eller via växter eller avloppsvatten eftersom den normalt lever i tarmen hos djur och människor.

I Sverige rapporteras årligen mellan 40 och 70 fall av listeriainfektion, främst hos äldre och personer med nedsatt immunförsvar. Smittan kan framkalla blodförgiftning, hjärnhinneinflammation och spontanabort hos gravida.

Symtomen vid listeriainfektion kan likna dem som salmonella ger, men till skillnad från salmonella är listeriainfektion en allvarlig och direkt livshotande sjukdom.

Störst risk att få i sig listeria via livsmedel löper den som äter vakuumpaketerat charkkött, men ockå vakuumpaketerad skivad fisk och mögel-och kittostar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.