Foto: TT

”Tomelilla håller på att bli laglöst land”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalråd i fyra kommuner på Österlen kräver nu att de ska få lokalt stationerade poliser. Något som man anser sig ha blivit lovade för mer än ett år sedan.

Simrishamn och Tomelilla har inga områdespoliser. Vi är på väg mot att bli laglöst land, så drastiskt yttrar sig nu kommunalrådet i Tomelilla.

– Vi är inte det fullt ut men vi riskerar vi att bli laglöst land, säger kommunalrådet Leif Sandberg (C).

Louise Nilsson går med barnvagn och sina tre barn på torget i Tomelilla. Hon säger att hon saknar lokala poliser och att bristen märks.

– Allt blir stulet just nu, ungdomar som åker fem, sex stycken i EPA-traktorer, mopedister som kör olagligt och bilister utan körkort, säger hon.

Lovar inte några poliser

Kommunalrådet säger att de redan den fjärde april förra året skulle fått två områdespoliser till sin polisstation, som ligger i direkt anslutning till kommunhuset.

– Men de har vi inte sett röken av.

Leif Sandberg (C), kommunalråd i Tomelilla. Foto: SVT

Det var just i april förra året som ett stort gängbråk bröt ut i staden. Vad som väntar denna sommar vet han inte.

– Vi är bekymrade för vi har ingen koll och polisen har ingen koll på individnivå, säger Leif Sandberg (C).

TV: Se hela inslaget här

Nu går fyra kommunalråd på Österlen till regionpolischefen i ett öppet brev med ett gemensamt krav på att få de områdespoliser som utlovats.

Men Skånes regionpolischef Carina Persson svarar inte på denna begäran när SVT Nyheter Skåne ställer frågan.

– Jag kan inte stå här och utlova några poliser till Tomelilla, men jag kan lova att fortsätta den goda samverkan.

Skånes regionpolischef Carina Persson. Foto: SVT

”De borde synas på gatan”

I den nya polisorganisationen är det tänkt att polisen ska genom ökad närvaro komma närmare medborgarna och därmed vara förebyggande.

– Att se till att unga snabbt kommer från kriminalitet och att jobba förebyggande är grunden för polisarbetet, inte att skriva polisrapporter, säger Leif Sandberg (C).

Therese Hansson står med en bekant som klappar sina tre stora hundar på torget och hon säger att områdespoliserna saknas.

– De borde synas på gatan. Jag har två barn och nu när de växer upp ökar gängbildningen och kriminaliteten här i Tomelilla.

Österlenkommunernas kommunalråd ser med oro på hur lednings- och underrättelsefunktionerna kraftsamlas till Skånes västra delar när problemen som man upplever ökar i sina egna områden.

Men regionpolischefen Carina Persson menar att Skåneregionen är svagare i det utredande uppdraget.

– Det kommer innebära prioriteringar av resurser från vissa uppdrag till andra.

”Man får inte glömma bort oss härute”

Kommunalrådet Leif Sandberg (C) är skeptisk och bekymrad.

– Om man hela tiden mjölkar och tömmer Sydostskåne för att flytta resurser till Västskåne, så blir detta laglöst land.

Carina Persson ser inte Tomelilla som laglöst land.

– Vi jobbar strategiskt med dessa frågor.

Sven-Åke Håkansson som bott vid torget i Tomelilla i decennier säger att han förstår att det är en prioriteringsfråga med alla skjutningar i Malmöområdet exempelvis.

– Men man får inte glömma bort oss härute, det är rätt mycket jäkelskap här på nätterna och jag sover med öronproppar för att slippa allt väsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.