Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Tycker skåningarna kan vara stolta att vi har flera kommuner i topp, säger Malmö stads miljödirektör Rebecka Persson. Foto: Bernard Mikulic och Ebba Torstensson/SVT

Malmö går om Helsingborg och blir Sveriges miljöbästa kommun

Publicerad

Helsingborg har i fyra år legat före Malmö som miljöbästa kommun, men nu har Malmö gått om och kniper därmed förstaplatsen, enligt en undersökning som tidningen Aktuell hållbarhet gör årligen.

– Jag är glad att vi vunnit, men också stolt att vi är två kommuner i Skåne som ligger i topp, säger Rebecka Persson som är miljödirektör i Malmö stad.

Varje år gör miljötidningen Aktuell hållbarhet en sammanställning över hur bra alla kommuner hanterar miljöfrågan. Syftet är att se hur det går för kommunerna.

– Malmö och Helsingborg ligger väldigt nära varandra. Det skiljer endast 0,07 poäng och det är svårt att säga exakt vad det beror på eftersom rankingen är så pass bred, säger Catrin Offerman som är projektledare för Sveriges bästa miljökommun.

Undersökningen har gjorts i tre delar. Man har dammsugit marknaden på statistik, mätt förändringstakten i utsläppsnivåerna av koldioxid och växthusgaser, samt gjort en enkät där kommunerna har fått svara på allt från frågor om livsmedelshantering till om de har en koldioxidbudget i enighet med Parisavtalet.

Återanvändning av byggmaterial i Malmö

I enkäten ser man hur Malmö är bättre på två punkter. Det ena gäller att Malmö redan sedan 90-talet har ett förbud mot tomgångskörning i staden. Den andra punkten, som Malmö införde 2021, gäller att kommunen är tvungen att planera för att kunna återanvända byggmaterial vid nybyggnation eller renovering.

– Det är krav på att man i beräkningen ska ta med hur man ska avveckla byggnaden eller ha den till ett annat syfte. Det gäller att man ska kunna återbruka eller återvinna materialet i kommunägda lokaler och bostäder, till exempel skolor och andra lokaler, säger Rebecka Persson från Malmö stad.

”Tror vi kan sporra varandra”

I undersökningen poängsätts kommunerna utifrån svar och statistik och totalt kan man få 53 poäng. Malmö hamnade på 41,59 och Helsingborg, kort därefter på 41,52 poäng.

– Det skiljer ju inte mycket, så att två Skånekommuner är i topp tror jag kan sporra alla i regionen att bli ännu bättre, säger Rebecka Persson.

Enkäten granskas inte av Aktuell hållbarhet själva utan där förlitar man sig på att alla kommuner svarar korrekt.

– Eftersom kommunernas uppgifter är offentliga räknar vi med att allting stämmer, säger Catrin Offerman från Aktuell hållbarhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer