Tomma moskéer under Ramadan. Foto: Bernard Mikulic

Tomma moskéer under ramadan

Publicerad

Den muslimska fastemånaden ramadan börjar i år fredagen 24 april. Det är en höjdpunkt för många men i år påverkas firandet av coronakrisen.

Under fastemånaden ramadan ska man som troende åsidosätta det kroppsliga med mat och dryck och istället fokusera på det själsliga. Fastan bryts vid solnedgång och många muslimer samlas då i moskén för nattbön och umgänge.

– Den här månaden kommer vara väldigt annorlunda. Den stora skillnaden är att moskén kommer vara stängd så det kommer inte finnas nån nattbön med tanke på coronaviruset. Så man kommer få be på egen hand hemma och det är väldigt tufft för många. Man missar den kollektiva upplevelsen, säger Seif Eddine, verksam i moskén i Rosengårds kulturcenter.

Coronavirus i Skåne

Följer myndigheternas råd

Förenade Islamiska föreningar i Sverige uppmanar alla moskéer att följa myndigheternas råd och att varje moské ska ta sitt ansvar och hålla moskéerna stängda under ramadan.

– Att hålla stängt var ett beslut som alla Malmös moskéer tog gemensamt för att detta är större än oss och det är inget vi kan kontrollera och i slutändan är det hälsan som är det viktigaste, avslutar Seif Eddine på Rosengårds kulturcenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet