Eleverna Lilia Noorazar och Lolla Vidakovic på Backaskolan tycker att man kan ta coronaskämt med en nypa salt om man känner varandra bra. Foto: Alice Mutambala/SVT

Skämtsamma hostningar kan vara olagliga

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har flera personer i Skåne vittnat om att ungdomar medvetet har hostat mot dem och skämtat om corona. Enligt polisen kan det röra sig om ofredande. Men ungdomar SVT Nyheter Skåne har träffat tycker att coronaskämt kan lätta på trycket, så länge man skojar med någon man känner.

Tidigare i veckan la Eslövs kommun ut ett Facebookinlägg där de berättade att några äldre personer hade utsatts för medvetna hostningar, nysningar och skämt om coronaviruset av ungdomar i en matbutik.  

– I kön i mataffären så fanns det flera äldre personer som blev oroliga och rädda, säger Ingrid Westerlund, verksamhetschef inom vård och omsorg. 

Coronavirus i Skåne

Coronaskämt vanliga i skolan

Händelsen är inte unik för Eslöv. På Backaskolan i Malmö berättar flera elever att coronarelaterade skämt är vanligt förekommande. 

– Någon går förbi i rasthallen och hostar väldigt högt eller att man bara skämtar om det, berättar niondeklassaren Noah Solgaard.  

Elever som SVT Nyheter Skåne pratar med tycker inte att det är så allvarligt att skämta om corona, så länge man gör det med personer man känner.  

– Om man skämtar om något seriöst kan det lätta lite på trycket, säger Lilia Noorazar som går i sjunde klass på Backaskolan. 

Kan vara ofredande 

Men om skämtandet går för långt kan det bli olagligt.

– Det här är ingenting att skämta om. Det kan bli tal om ofredande, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson i polisens region Syd. 

De har dock inte fått in någon polisanmälning om unga som hostar mot äldre, men andra regioner har tagit emot anmälningar för sådana situationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet