Toppolitiker i Åstorp polisanmäld

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas ledande politiker i Åstorp, Pontus Pålsson, polisanmäldes idag för att ha efterforskat vem av kommunens tjänstemän som pratat med SVT Nyheter.

SVT Nyheter håller just nu på med ett reportage om de anklagelser som riktas mot Pontus Pålsson. Pålsson anklagas för att kränka och trakassera flera tjänstemän inom kommunen. Enligt SVT:s källor ska han bland annat ha kommit med elaka yttranden och ifrågasatt personalens kompetens. Det är i samband med SVT Nyheters intervjuer av personal, som arbetar i Åstorps kommun, som Pontus Pålsson har frågat två tjänstemän om de haft kontakt med SVT.

Tjänsteman uppringd

En av dem är Kurt Grönsund som jobbar med upphandlingar i Åstorp. Han blev uppringd av Pontus Pålsson förra tisdagen. I samtalet undrade Pålsson vilka dagar Kurt Grönsund varit i Åstorp.

-Han undrade om jag varit i Åstorp på torsdagen, säger Kurt Grönsund. Han frågade då om jag blev intervjuad av SVT. Jag svarade att, off the record, ja det blev jag.

-Hur reagerade han då?

-Först var Pålsson nyfiken och frågade varför jag blivit intervjuad, säger Kurt Grönsund. Sedan blev han sur.

Brott mot grundlagen

Det är förbjudet att efterforska källor. Det är ett grundlagsbrott för t ex en politiker att undersöka om en anställd inom en kommun eller myndighet har haft kontakt med media.

När Kurt Grönsund fick höra att även en annan kollega blivit utfrågad om eventuella kontakter med SVT bestämde han sig, efter att ha funderat några dagar, för att polisanmäla den moderate politikern Pontus Pålsson. Kurt Grönsund har också gjort en anmälan till Justitiekanslern JK.

Fara för demokratin

-Det är viktigt att våga uttala sig, säger Kurt Grönsund om varför han polisanmält politikern. Det handlar om grundlagskydd och meddelarfrihet. Det är farligt för demokratin om man inte låter lagen fungera som den ska.

– Jag känner inte till någon polisanmälan, säger Pontus Pålsson i en kort kommentar till SVT Sydnytt nu ikväll. Jag kan inte prata mer nu eftersom jag kör bil på en trafikerad väg, tillägger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer