Går det verkligen variera sig särskilt mycket när det gäller det som ska ätas fort? En ambition åt det hållet är åtminstone på gång i Skåne.

Tora testar kvalitetsmat på gatan

Publicerad

Tänk dig att slippa välja falafel, burgare eller för all del varmkorv, när du är på språng och plötsligt blir hungrig.  Nordisk street food är projektet som vill föra ut den vällagade, kvalitetsmaten på gatan och göra Skåne lite mer likt London och New York.

Billiga luncher från flera olika länder är vi ganska bortskämda med, i alla fall i Malmö, men maten som vi kan köpa ute på gatan är ofta ganska liksidig; falafel, kebab, hamburgare och korv i olika former.

Nordisk street food, ett projekt som Ny Nordisk Mat, Nordiska ministerrådet och Smaka på Skåne står bakom, tycker att den fina matlagningen borde ta plats på stan. Det handlar om bra råvaror, närproducerat och handgjort till bra priser. 

-Det skulle kunna vara en handgjord pizza som bakats i en vedeldad ugn och serveras från en folkabuss, eller en kille som rostar kaffebönor mitt framför dig och serverar från sin cykeldroska, säger Richard Johnson, Londonjournalist som brinner för gatumat. Han han skrivit en bok och instiftat ett pris för bästa street food.

-Vi kräver mer idag när det gäller mat. Vi kanske inte har råd att äta på en fin resturang, men vi vill ändå ha en matupplevelse, säger Richard Johnson.

-Då skulle man kunna ställa upp sex eller sju matvagnar bredvid varandra med lite musik i mtten till exempel.

Och de tre aktörerna bakom Nordisk street food är övertygade om att mattrenden skulle funka även här. Nu gäller det bara att hitta drivna entreprenörer som också är kockar och locka ut dem på gatorna.

-I London och på många andra ställen i världen så är det unga kockar som gärna vill starta eget och ha eget företag och då börjar man med en food truck, säger Jannie Vestergaard, verksamhetsledare på Smaka på Skåne.

Fredrik Melin är ett exmpel på att det kan funka. Han har, trots byårkratin som annars skulle kunna vara ganska avskräckande, startat en mobil matvagn i Stockholm med rätter från 60 kronor. Främst är det USA-inspirerad mat som pulled pork och pastramisandwich med surkål.

– Jag har ju inte väntat in några myndighetsbeslut, utan jag har köpt den och gjort min egen tolkning av reglerna, säger Fredrik Melin.

-Så just nu hävdar jag att jag gör som glassbilen, jag stannar tillfälligt. För den regeln finns i Stockholm att man får stanna tillfälligt, det är bara ingen som vet hur länge tillfälligt är.

Men frågan är vem som skulle orka driva en matvagn i Skåne. Fredrik Stenbeck som är kock i Malmö, är skeptisk:

-Om man vill ha utbildade kockar så är problemet att de idag har hundratals jobb att välja mellan i Öresundsregionen. Då kanske man föredrar att ha en trevlig restuarang att jobba på ihop med arbetskamrater, istället för att stå ensam i en vagn någonstans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer