Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trädskadorna på Zenithgatan, Agneslundsvägen och Centralplan i Malmö misstänka vara orsadade av harar eller kaniner. Foto: TT, SVT

Trädattackerna i Malmö – fyrbenta gärningsmän misstänks

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i november har det återkommande vandaliserats träd i Malmö. Polisen har hela tiden misstänkt att det handlar om en person som medvetet vill förstöra. Men nu har det visat sig den skyldige är fyrbent i åtminstone 30 av fallen.

– Av skadornas art och placering tror vi att djur har orsakat dem, säger Nils Norling som är polisens presstalesperson i Malmö.

Totalt har runt 280 träd vandaliserats i Malmö sedan i höstas. Polisen tror nu att kaniner eller harar ligger bakom en del av attackerna.

– Det handlar om 30 träd på tre olika platser i Malmö. De två senaste anmälningarna och en från januari. På Zenithgatan, Agneslundsvägen och Centralplan, säger Nils Norling.

Det har länge varit ett mysterium vem som ligger bakom attackerna. Polisen har till och med tagit hjälp av gärninsmannaprofilgruppen sedan tidigare för att bilda sig en uppfattning om vem som kan ligga bakom.

– Det har tyvärr inte lett fram till någon misstänkt i nuläget. Vi har dragit i de ledtrådar vi kan vad det gäller tips och inkomna ledtrådar.

Utredning nedlagd

Trots att många tips har kommit in har det inte lett till att polisen hittat någon misstänkt marodör. Därför har man lagt ner utredningen, men det betyder inte att man har gett upp.

– Vi är beroende av att Malmöborna kommer in med tips. Tillkommer det nya uppgifter som gör att vi kan komma vidare så återupptar vi det.

Någon misstänkt hare?

– Jag vill unna hararna att hitta mat där det går nu när vi har snö ute. Så inga misstänkta harar i nuläget!

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här gnager kaninen på trädet – misstänks ligga bakom vissa av skadorna Foto: Tove Hansson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer