Foto: Gunnar Lundmark/ TT

Trädgårdsarbetare bluffar sig till pengar

Publicerad

Polisen varnar nu för så kallade ”asfaltsläggare”, som utger sig för att ge trådgårds- eller byggtjänster, ber om förskottsbetalning och sticker.

Under torsdagen kom en hel del anmälningar in till polisen om personer som erbjudit sig att utföra olika typer av trädgårds- och husarbete i västra Malmö. Ofta erbjuder dem sig att lägga asfalt på garageuppfarter.

– Det brukar gå till så att de ringer på dörren eller börjar prata med boende utanför fastigheten, säger Lars Förstell, pressinformatör på Malmöpolisen. 

Personerna brukar därefter kommentera att det är något på huset eller trädgården som behöver fixas.

– ”Jag ser att du behöver göra rent taket från mossa och alger och det har vi utrustning till. Vi skulle kunna erbjuda att göra det här mot ett bra pris” är ett exempel på vad de skulle kunna säga, berättar Lars Förstell.

Tar pengarna och sticker

Därefter ber de om pengar i förskott för att kunna köpa utrustning.

– När de väl fått förskottsbetalningen tar de pengarna och sticker, säger han.

Enligt Lars Förstell är det väldigt vanligt att bilarna har Brittiska registreringsnummer och att personerna pratar engelska.

Återkommande varje år

Det här är inte första året som bluffmakare på detta sättet besöker villor och radhus.

– Det här är återkommande varje år vid den här årstiden, säger Lars Förstell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.