Mail som SVT Nyheter Skåne begärt ut visar att Trafikverket varnade om hålet i stängslet bara timmar innan dödsolyckan. Foto: Johan Nilsson/TT

Trafikverket varnade sex timmar före dödsolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Bara sex timmar före dödsolyckan i Kristianstad slår Trafikverkets tjänsteman larm till Kristianstads kommun om att det är ett hål i stängslet. Mejlen skickas mellan olika tjänstemän, utan att stängslet blir lagat. På fredagskvällen blir en fyraårig pojke påkörd och omkommer efter att ha tagit sig ut på spårområdet.

SVT har begärt ut mejlväxlingen mellan Trafikverket och Kristianstads förvaltning C4 Teknik. Mejlen skickas mellan olika tjänstemän. Vi har bytt ut namnen mot bokstäverna X, Y, Z och Å. Det första kommer klockan 14.24 på fredagen. En tjänsteman på Trafikverket, som vi kallar X, skickar det här larmet till Kristianstads kommun, efter att en privatperson påtalat att det är hål i stängslet.

”Hej Y!

Jag vet inte vem hos er som jag ska kontakta med det här ärendet, så du får gärna skicka mig vidare om det inte hamnat rätt hos dig.

Underhåll hos oss har fått in ett kundärende om att det saknas stängsel vid Kulltorpsskolan. Vi tror att det som menas är vid vallens båda kanter, jag har markerat med röda pilar. Frågan är hur ni skulle vilja att vi åtgärdar problematiken med att det finns en öppning.”

I ett av mailen bifogas också en bild på spårområdet och det saknade stängslet.

Tjänsteman hos kommunen skickar mejlet vidare till en kollega på C4 Teknik med följande tillägg:

”Hej Z!

Kan det vara någon hos er på C4 Teknik som vet något mer om detta? Kan du isåfall hjälpa X med detta.

Trevlig helg!”

När kollegan önskar trevlig helg är klockan 14.33 på fredagen. Z, som är mottagaren, reagerar inte på mejlet förrän på måndagen klockan 13.44 – nästan tre dygn efter olyckan. Tjänstemannen skriver då till X på Trafikverket.

”Hej X!

Vår kontakt i detta ärende är Å, C4 Teknik.

Jag vill att du diskuterar detta med honom då jag inte är insatt i ärendet.”


Vid 20-tiden på fredagskvällen omkom fyraåringen på järnvägsrälsen.

Polisen har mejlen

Kristianstads kommun har lämnat ut mejlväxlingen om stängslet till polisen. Men Henrik Wester, informatör på C4 Teknik vill inte kommentera varför stängslet inte lagades.

– Vi har inga kommentarer förrän förundersökningen är färdig, säger Henrik Wester.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer