Tramadol – ungdomarnas nya favoritdrog i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Det smärtstillande morfinpreparatet Tramadol är nu en av de vanligaste drogerna bland ungdomar i Malmö.

Det kan utlösa kramper och är starkt beroendeframkallande.

– Flera unga har fått läggas in när de ska avgiftas, berättar Alexander Holmstedt, sjuksköterska på Maria ungdomsmottagning i Malmö.

Tramadol skrivs ofta ut för att lindra smärtan efter till exempel rygg och knäoperationer. Men det används på ett helt annat sätt av många Malmöungdomar.

– Det förstärker effekten av cannabis genom att samtidigt ta Tramadol, säger Alexander Holmstedt. Och det här blandmissbruket har snabbt spridit sig.

Krampanfall

Mariamottagningarna i Malmö, Stockholm och Göteborg har just sammanställt statistik för 2014 över vilka fem droger som är vanligast bland ungdomarna som de har kontakt med. I Malmö hamnar Tramadol på tredje plats, närmast efter cannabis och alkohol. I Stockholm och Göteborg finns Tramadol inte ens med bland de fem vanligaste drogerna.

På Mariamottagningen har personalen gång på gång kommit i kontakt med ungdomar som tar mycket höga doser av Tramadol. Överdoser utlöser ofta kraftiga kramper.

– Vi har haft flera besök på akuten med ungdomar som tagit Tramadol, berättar Maria Almazidou, teamledare vid Mariamottagningen i Malmö.

Hon betonar att ett krampanfall kan vara mycket farligt.

– Man faller ju handlöst och kan slå sig riktigt illa.

”Lömsk drog”

Många ungdomar förstår heller inte att receptbelagda Tramadol är starkt beroendeframkallande.

– De flesta tror att de har koll på sitt Tramadolmissbruk, men det har de inte alls, konstaterar Alexander Holmstedt. Abstinensen kan vara riktigt tung. Flera har fått avgiftas på sjukhus.

Maria Almazidou kallar Tramadol för en ”mycket lömsk” drog.

– Den är ytterst potent och du utvecklar lätt ett beroende.

Varför Tramadolmissbruket är mycket mer utbrett i Malmö än i övriga storstäder vet ingen riktigt.

– Vi brottas med den frågan varje gång vi träffar kollegor från mottagningarna i Stockholm och Göteborg. Tramadol har väl helt enkelt fått fäste här nere, berättar Alexander Holmstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.