Arvid Nordland, enhetschef på miljöförvaltningen i Malmö. Foto: Alice Mutambala

Trängsel hos sju krogar och kaféer i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Av 32 kontrollerade krogar eller kaféer i Malmö hade sju så allvarliga trängselbrister att de måste kontrolleras igen. Åtta fick mindre påpekanden.

– Totalt är det sju ställen där vi bestämt att göra uppföljande kontroller. De har allvarliga grejer de behöver åtgärda.  När vi kommer på uppföljning, om det inte är löst då, så skickar vi det till smittskydd som kan komma att stänga verksamheten, säger Arvid Nordland, enhetschef på miljöförvaltningen i Malmö.

32 verksamheter kontrollerades i helgen. Sju hade alltså allvarliga brister och ytterligare åtta fick anmärkningar. Redan inom en vecka planeras återbesök.

Coronavirus i Skåne

– Bord har stått för nära eller att det inte fungerat hur man ska köa in till verksamheten eller till kassan, säger Arvid Nordland.

Har agerat efter kritiken

En av de verksamheter som fått kritik från miljöförvaltningen är Escama. Escama tar varningen på största allvar enligt Adnan Ziciri styrelseledamot i Escama.

– Vi har redan tidigare dragit ner från 60 platser till 38. Men efter att vi fått kritik har vi glesast ut det ytterligare mellan borden och ritat markeringar i marken, säger han.

En annan krog som fått kritik är Mrs Brown.

– Det är svårt att agera rätt när det inte finns några tydliga riktlinjer. Vi försöker rätta oss efter de riktlinjer som finns men det är inte helt lätt när myndigheterna inte är tydliga, säger Apaydin Karatas som äger Mrs. Brown.

Fem stängda

Trängsel på uteserveringarna har på grund av coronapandemin varit en uppmärksammad fråga den senaste tiden. I helgen stängdes fem krogar i centrala Stockholm eftersom de inte följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Under måndagen väntas även besked om hur motsvarande inspektioner gått i Göteborg.

Här är krogarna och kaféerna som fått kritik

Följande krogar och kaféer har visat brister som kräver uppföljande kontroll:

La Grappa, Escama, Surf Schack Beach diner, Espresso House Limhamn, Atrium, Mrs Brown och Condeco.

Följande krogar och kaféer har visat mindre brister som inte kräver en uppföljande kontroll:

Moosehead, Pronto, Folk & Rock, Limhamns fiskrökeri, Via Napoli, Hollandia och Lilla Glassfabriken Södertull.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet