Sjöräddningens båt plockar upp en plastflamingo Foto: Kustbevakningen

Tre befarade drunkningar var plastflamingor till havs

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan ryckte sjöräddningssällskapet och kustbevakningen ut på tre räddningsinsatser i havet utanför Ystad. Det slutade med tre bärgade plastflamingor som hade flutit ut till havs.

När stränderna runt Ystad fylls av badande så händer det också att badleksaker flyter ut till havs.

– Problemet är att då larmar folk om oidentifierade föremål som flyter runt till havs. När vi kommer ut och identifierar de här badleksakerna men ingen person finns- då saknas en person. Om de är på stranden eller vattnet det vet vi inte så vårt sök fortsätter, säger Fredrik Hagenkötter som är frivillig sjöräddare i Ystad.

Problemet uppmärksammades först i Ystads Allehanda.

Tre plastflamingor på en vecka

Förra veckan påbörjades tre sökinsatser i Ystadtrakten med båt, flyg och helikopter. På land stod räddningstjänst redo. De tre insatserna slutade med tre upplockade plastflamingos.

– Sen visade det sig att nån har tappat föremålen utan att ge sig tillkänna och det är dyrbar tid när vi kan göra annat. Vi skojar att vi har flamingojakt men det drar igång en sån stor organisation och det kan kännas frustrerande, säger Fredrik Hagenkötter på sjöräddningen i Ystad.

Gör så här för att undvika onödiga räddningsinsatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.