Den 31-årige mannen som sköts till döds inne på Emporia var känd av polisen sedan tidigare. Foto: Johan Nilsson/TT

Vän till offret misstänks ha beställt mordet på Emporia

Uppdaterad
Publicerad

I januari 2020 dömdes två män för att ha varit inblandade i en härva med termosbomber. Nu misstänks den ena ha beställt mordet på den andre, som är mannen som sköts till döds på Emporia. Under torsdagen och fredagen häktades den 27-årige mannen, och ytterligare tre personer, för medhjälp till mord.

Det var i augusti förra året som det skedde en skottlossning inne på köpcentret Emporia i Malmö. En 31-årig gängkriminell man dog och en förbipasserande kvinna skadades.

Sedan tidigare är fyra personer häktade för inblandning i skottlossningen, bland annat den 15-åring som erkänt att han var den som sköt. Nu har ytterligare fyra personer häktats på sannolika skäl misstänkta för medhjälp till mord.

Enligt åklagaren är det inte uteslutet att ännu fler kan komma att gripas i utredningen.

– Vi får se. Det kvarstår en hel del utredningsåtgärder i ärendet, säger Michelle Stein till TT.

”Nära vänner”

Den 27-årige mannen misstänks också för anstiftan till mord och tre fall av anstiftan till mordförsök. Tingsrätten valde dock att bara häkta honom på misstankarna om medhjälp till mord. Mannen nekar till brott.

– Åklagarens tes är felaktig, menar Soroush Shahram, mannens advokat.

27-åringen och den mördade 31-åringen ingick i samma kriminella nätverk. I en dom från tingsrätten 2020 kan man läsa att det två har känt varandra ”i sju eller åtta år och är nära vänner”. Nu är alltså den ene misstänkt för att ha beställt mordet på den andre.

Redan häktade

27-åringen och två kvinnor, 21 år och 43 år gamla, sitter redan häktade misstänkta för andra brott. Efter mordet tog 15-åringen en taxi till en lägenhet i Malmö. Polisen spårade taxin och ett par timmar senare slog polisen till mot bostaden. I lägenheten hittades material för bombtillverkning, vapen och narkotika. Tillslaget ledde till att de tre häktades för vapen- och narkotikabrott. Nu menar åklagaren att de också kan knytas till själva mordet.

Även den 21-åriga kvinnan nekar till brott.

Se klippet om skjutningen på Emporia:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelsen – på 60 sekunder. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Emporia i Malmö

Mer i ämnet