Foto: TT/Arkiv

Tre miljarder i donationer till Lunds universitet

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges största donationskamp i universitetssektorn ”För en bättre värld” är avslutad. Det är Lunds universitet som drivit kampanjen som samlat in över tre miljarder kronor.

Donationskampen startade i början av 2014 och avslutades under söndagen i samband med Lunds universitets 350-årsjubileum. Kampanjens mål var att möjliggöra satsningar på bland annat forskning och utbildning. Totalt har tre miljarder kronor samlats in med hjälp av donationer från både privatpersoner och organisationer. Pengarna kommer bland annat gå till att renovera Skissernas museum och till forskning.

– Satsningen har visat hur betydelsefull och bärande extern finansiering är för ett universitet och vad vi kan åstadkomma med hjälp av såväl stora som små donationer”, säger Torbjörn von Schantz, rektor på Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Fakta

  • ”För en bättre värld” har varit en del av Lunds universitets 350-årsjubileum.
  • Donationerna ska främst gå till satsningar på forskning, utbildning, tjänster, stipendier, utrustning, infrastruktur och byggnader.
  • Cirka 1.700 privatpersoner och över 500 organisationer har donerat pengar till universitetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.