Kollisionen med stridsfordonet skedde där militärövningen Aurora 17 pågår. Foto: Dan Thun/FrilansVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tre soldater från P7 i Skåne skadade i tågkrock

Uppdaterad
Publicerad

Det är tre soldater från P7 i Revingehed, som skadats när stridsfordonet de färdades i krockade med ett tåg under tisdagseftermiddagen. En av dem är allvarligt skadad.

Ett stridsfordon från P7 i Revingehed kolliderade strax före klockan 16 med ett regionaltåg med 70 passagerade ombord. Olyckan inträffade utanför Vagnhärad under försvarsövningen Aurora. Tåget spårade delvis ur och tre personer fick föras till sjukhus.

– Jag kan bekräfta att det är tre av våra soldater som har blivit skadade och förda till sjukhus. En transporterades med helikopter och två med ambulans, säger Jan Bohman, pressansvarig på P7 i Revingehed.

Det är en man och en kvinna i 25-års åldern som blivit lindrigt skadade, och som fördes med ambulans till sjukhuset. En av dem är hemmahörande i Skåne och den andra i Halland.

– Den som är allvarligast skadad är en man i 30-års åldern och han är hemmahörande i Skåne, säger Jan Bohman på tisdagskvällen tilll SVT Nyheter Skåne.

Han fördes direkt efter olyckan med helikopter till Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Enligt Försvarsmakten är mannen inte livshotande skadad.

Anhöriga är underrättade

– De anhöriga är underrättade, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.

Tåget var på väg mot Stockholm från Norrköping.

Militärens fordon var en ny modell, pansarterrängbil 360.

– Det är ett av våra nyaste stridsfordon och det har inte tidigare varit inblandat i någon olycka, säger Jan Bohman.

Militärens fordon som kolliderade med tåget av modellen pansarterrängbil 360. Foto: Försvarsmakten/arkivbild

Misstänkt vårdslöshet i trafik

Polisen har inlett en förundersökning om vårdslöshet i trafik. Det är inte utrett vem som har kört in i vem, enligt polisen.

– Olyckan inträffade när militärens fordon skulle köra över rälsen, säger Richard Wissman, kommunikationschef för Aurora 17.

Han säger att övningen fortsätter. Det har upprättats krisstöd både på P7 i Revingehed och på plats i Sörmland. 

– Det är otroligt tråkigt att våra kolleger har skadats men tyvärr kan man inte räkna bort olyckor till hundra procent. Det är ungefär 20 000 personer som är med i övningen, säger Richard Wissman.

250 av militärerna som är med i Aurora 17 är från P7.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stridsfordon krockade med tåg

Mer i ämnet