Christoffer Ljunggren, bryggeritekniker. Foto: Marisol Lopez/TT

Här står öl på schemat

Uppdaterad
Publicerad

Många ölentusiaster väljer att starta sina egna bryggerier för att brygga sin egen öl, samtidigt som det råder brist på utbildade bryggeritekniker. Nu startar en ny utbildning i Kristianstad som kan råda bot på det.

Mikrobryggerier började etableras på mitten av 1990-talet. Den är en ung industri som växer snabbt. 2010 fanns det 42 bryggerier i Sverige och år 2017 hade siffran ökat till drygt 400, visar statistik från SCB. Av dem är en stor majoritet mikrobryggerier.

För att öka antalet bryggeritekniker startar det till hösten en ny utbildning i bryggeriteknik på yrkeshögskolan i Kristianstad. Det blir den tredje utbildningen i Sverige. Och behovet finns.

Kristianstad

Behöver anställa fler

– Vi har planer på att börja expandera och fördubbla vår produktion. Men vi behöver mer personal för att göra det, säger Christoffer Ljunggren, bryggeritekniker på ett mikrobryggeri utanför Kristianstad.

Christoffer Ljunggren gick en liknande utbildning till bryggeritekniker. Foto: Marisol Lopez

Dan Holmér är ansvarig för utbildningen, som till skillnad från tidigare liknande utbildningar inte ger på distans.

– Det unika med vår utbildning är att den sker på plats. Det innebär att vi lär studenterna på plats i Kristianstad. Det kommer vara daglig skola där vi kommer ha laborativa övningar, säger han.

Ska kunna starta eget bryggeri

En stor del av utbildningen förläggs ute på olika mikrobryggerier. Där kommer bryggeriprocessen att vara i fokus. 

Dan Holmér ansvarig för bryggeritekniker utbildningen i Kristianstad Foto: Marisol Lopez

– När studenterna har gått klart utbildningen ska de vara kompetenta bryggeritekniker, en bryggare med svart bälte. Studenterna ska även ha fått de verktyg och kompetens för att kunna starta upp ett eget bryggeri, säger Dan Holmér.

Rättelse: Tidigare uppgav artikeln en definition av ”mikrobryggeri” som inte stämmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kristianstad

Mer i ämnet