Foto: Pontus Lundahl / TT

Trelleborg backar om gratis blöjor

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inga gratis blöjor till förskolebarnen i Trelleborg. Efter en rekommendation från Sverige kommuner och regioner, SKR, så ändrar kommunen sitt tidigare beslut. Även i Malmö kommer föräldrarna få fortsätta ta med sig blöjor till förskolan.

Det var efter en dom som kom före jul som Kammarrätten gav en fristående förskola i Värmdö kommun bakläxa på avgifterna för blöjor som förskolan tog ut. Domen tolkades som att alla kommuner nu var tvungna att erbjuda gratis blöjor i alla förskolor – något som skulle kosta mångmiljonbelopp.

En av de kommuner som började arbeta för att snabbt köpa in blöjor var Trelleborg. Men nu backar kommunen. Föräldrarna får även i fortsättningen betala blöjorna till sina barn.

Kan döma annorlunda

Anledningen är en rekommendation från SKR att inte följa domen i Kammarrätten. Den är nämligen inte prejudicerande anser organisationen. Det finns nämligen fyra kammarrätter i landet och praxis kan variera mellan dem.

– Vi ser det som fullt tänkbart att andra domstolar kan komma att döma annorlunda i den här frågan, säger Germund Persson, chefsjurist hos SKR.

Även i Malmö får föräldrar stå för blöjnotan

Flera kommuner har avvaktat SKR:s tolkning. Och Trelleborg som alltså först tänkte köpa in blöjor, ändrar sig nu.

– Vi följer utvecklingen noga kring denna fråga, men i nuläget kommer Trelleborgs kommun inte erbjuda gratis blöjor. Detta innebär att vårdnadshavarna även i fortsättningen kommer att behöva ta med blöjor till förskolan, säger Ulrica Falck, utbildningschef för förskolan i ett pressmeddelande.

Även i Malmö håller man fast vid rutinen att föräldrarna får stå för blöjorna själva.

– Vi har väntat på SKR:s bedömning. Vi har en rutin där vi inte erbjuder gratis blöjor och vi håller fast vid den rutinen, säger Agenta Sjölund, ekonomichef på förskoleförvaltningen.

Men Malmö kommun håller öppet för att rättsläget kan förändras.

– Vi vet ju inte den rättsliga utvecklingen i denna fråga. Om det förändras får vi ta ett nytt ställningstagande då, säger Agneta Sjölund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.