Malin Ekblad, säkerhetschef i Trelleborgs kommun, vill hellre se över reservkraftverk och vattentankar, än lägga pengar på att rusta upp en gammal bunker utan modern teknik. Foto: Hans Larsson/SVT

Trelleborg tvingas bevara Kalla kriget-bunker

Uppdaterad
Publicerad

Det oroliga världsläget vållar oväntade bekymmer för Trelleborgs kommun, som länge velat göra sig av med en gammal civilförsvarsbunker från 50-talet. Men enligt nya order till landets kommuner måste sådana anläggningar nu bevaras och på sikt kanske till och med rustas upp.

I ett brev till kommunerna meddelade MSB, Myndigheten för samhällskydd och beredskap, nyligen att planeringen för höjd beredskap återupptagits, med anledning av ”den säkerhetspolitiska utvecklingen i Sveriges närområde”.

Mot den bakgrunden stoppas ytterligare avveckling av ”anläggningar, materiel mm för civilt försvar”, skriver myndigheten och påpekar särskilt att ledningscentraler i bergrum ”behöver fortsätta att hållas i malpåse tills ytterligare inriktning ges”.

”Mer spänt omvärldsläge”

Kommunens säkerhetschef Malin Ekblad är bekymrad över säkerheten i Trelleborg, som bland annat har landets andra största hamn.

– Det är utan tvekan ett mer spänt omvärldsläge, inte minst med tanke på utvecklingen i Ryssland. Frågan är bara om det är denna typ av ledningsplatser vi verkligen behöver i ett krisläge, säger hon och blickar ut över den lite dystra bunkerns innanmäte, där tiden verkar ha stått still sedan kalla krigets dagar.

I det så kallade kryptorummet ligger högar av inaktuella kartor intrasslade i sladdarna från gamla bakelittelefoner.

– Det är liksom inte det allra senaste i teknikväg, konstaterar Malin Ekblad.

Hon fortsätter in i den stora ledningssalen, en gång tänkt som samlingsplats för kommunledningen i händelse av ofredstider. På väggen hänger en blekt militärgrå karta över Trelleborg, där senare decenniers många nybyggda bostadsområden saknas.

Bunker utan modern teknik

På väg mot radiorummet, även det fyllt av bedagad teknik i stora högar, passerar vi bunkerns kassaskåp. Ingen av nycklarna Malin Ekblad kvitterat ut inför rundvisningen passar i dess nyckelhål.

– Man är ju aldrig här nere. Senast anläggningen användes var under en övning för kanske fem år sedan, berättar hon.

För egen del har hon sin uppfattning klar om huruvida den gamla bunkern verkligen kan komma till nytta igen.

– Svaret är nej. Jag har inte ens mobiltäckning här nere. Med den teknik vi är beroende av idag så går det bara inte att flytta in och försöka bedriva krisledning härifrån. Detta är inte 2017, det är en förgången tid, säger Malin Ekblad.

Instruktion om bevarande

Många andra kommuner har på senare år sålt av sina bunkrar eller bara bommat igen dem. Trelleborg har länge gått i liknande tankar, men eftersom marken ovanför bunkern med tiden omvandlats till park för ett nytt bostadsområde bedöms den som osäljbar.

Det mest realistiska förslaget hittills, berättar Malin Ekblad, har varit att helt sonika fylla bunkern med betong och försegla den för gott. Men så har ännu inte skett, och i och med MSB:s nya instruktioner har det tåget gått. Bunkern ska alltså bevaras ”tills ytterligare inriktning ges”.

– Jag vet inte ens vad det betyder. Och något svar har jag ännu inte lyckats få, säger hon.

Krav om skärpt kommunberedskap

Utöver ordern om fortsatt bunkerunderhåll väntas dessutom regeringen i vår komma med ytterligare krav på kommunerna om att skärpa sin beredskap.

Trelleborgs kommun tänker göra vad man kan för att rätta in sig i ledet, men frågorna hopar sig för Malin Ekblad. Måste bunkern rentav rustas upp nu? Vem ska i så fall betala för det?  Och, borde inte pengarna kunna användas bättre i arbetet med att vässa den kommunala krishanteringsförmågan?

– Kommunerna behöver börja identifiera vilka verksamheter som är viktigast och sätta igång och göra prioriteringslistor. Själv skulle jag till exempel vilja köpa in sådant som reservkraftverk, vattentankar och nödvattenflaskor. Jag vill kunna göra praktiska saker för de pengar jag har att röra mig med, men det får jag inte, säger Malin Ekblad.

Se hela inslaget här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.