Trelleborgs kommun kräver föräldrar på 2,2 miljoner kronor i förskoleavgift. Foto: TT

Föräldrar angav för låg inkomst – krävs på miljoner

Publicerad

Föräldrar i Trelleborgs kommun har i hundratals fall angett för låg inkomst och på så sätt betalt för låg förskole- och fritidsavgift. Kommunen kräver nu 2,2 miljoner kronor tillbaka av föräldrarna.

Kommunen har jämfört föräldrarnas angivna inkomstuppgifter med skatteverkets uppgifter och gör nu återkrav på totalt 2,2 miljoner kronor. Totalt är det 770 fakturor som kommer skickas ut.

Kommunen kommer även betala tillbaka 350 000 kronor till 198 föräldrar som betalt för hög barnomsorgsavgift.

Första året jämförelsen görs

Det är första året som kommunen gör en jämförelse mellan föräldrarnas inkomstuppgifter och skatteverkets uppgifter om inkomst.

– Detta görs i 59 andra kommuner i landet, vi är inte först med det. Det är en rättvisefråga tycker jag, säger Dragana Lapcevic, administrativ chef på bildningsförvaltningen i Trelleborgs kommun.

Bildningsförvaltningen har fått flera samtal och mejl från upprörda föräldrar.

– Några föräldrar har till exempel trott att de betalt maxtaxa men inte gjort det och då finns vi här för att kolla upp och förklara. Hittills har vi inte upptäckt att vi har haft fel, säger Dragana Lapcevic.

De som betalat för mycket får tillbaka

Kommunen har också upptäckt fall där föräldrar har betalat för hög avgift och där kommer de att få tillbaka pengar.

– Ja, det stämmer, vi kommer att betala ut pengar i 198 fall och skicka fakturor i 770 fall och det är för 2017 som det gäller, säger Dragana Lapevic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer