säger Lars G Olsson (M), ordförande för Trelleborgs kommunala arbetsmarknadsnämnd. Foto: Ove Hed

Trelleborgs kommun vill starta egen arbetsförmedling

Publicerad

Trelleborgs kommun vill ta över ansvaret för de arbetssökande när Arbetsförmedlingen försvinner på orten. Nu söker kommunen pengar från regeringen till ett pilotprojekt.

– Vi erbjuder oss att utveckla och prova en ny modell, som andra kommuner skulle kunna ta efter, säger Lars G Olsson (M), ordförande för Trelleborgs kommunala arbetsmarknadsnämnd. 

Idén utgår från den pågående nedskärningen av Arbetsförmedlingen. I ett läge när det lokala AF-kontoret sannolikt försvinner erbjuder sig Trelleborgs kommun nu att själva ta över verksamheten.

”Ovanligt lämpade”

– Jag vet att liknande tankar finns på andra håll i landet, men jag tror vår kommun skulle vara ovanligt lämpad för ett pilotförsök. Vi bedriver redan ett framgångsrikt arbete med arbetssökande trelleborgare, säger Lars G Olsson till SVT.

En förutsättning är dock att staten kompenserar kommunen.

– Ingen kommun klarar detta utan extrapengar från staten. Nedskärningarna inom Arbetsförmedlingen kommer till exempel att leda till att våra kostnader för försörjningsstöd ökar, menar Lars G Olsson.

I sitt brev till regeringen lovar kommunen bland annat att erbjuda sina arbetssökande en ”individuell planering mot egen försörjning” inom en arbetsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.