Trofé i finansvärlden har hittat hem

Uppdaterad
Publicerad

”Den döende dandyn” blev ett slags trofé i finansvärlden på 80-talet. Nils Dardels berömda målning köptes av Fredrik Roos för rekordsumman 3,4 miljoner kronor i mitten på 80-talet. Fyra år senare sålde han den för 13 miljoner.

– Fredrik Roos var en samlare och han var genuint konstintresserad men nästa ägare var mer en spekulant i konst och fastigheter, säger Henric Borgström, ekonomijournalist som minns 80-talets köpfest inom finansvärlden.

Det var finansmannen Hans Thulin i Lund som 1988 köpte ”Den döende dandyn” av Fredrik Roos för 13 miljoner kronor. Tavlan kom sedan att få ytterligare en finansman som ägare, nämligen Thomas Fischer, efter att Hans Thulin gått i personlig konkurs på grund av misslyckade fastighetsaffärer. I dag ägs den av Moderna muséet.

Hittat tillbaka

– Man kan säga att tavlan har hittat tillbaka till en del av sin historia, säger John Peter Nilsson, chef för Moderna muséet i Malmö.

Han tror att motivet med den döende dandyn har intresserat många i finansvärlden.

– De handlar med pengar som är flyktiga. Konst är beständigt och det kan tilltala de som arbetar inom finansvärlden. Den döende dandyn blev som en trofé för dem, säger John Peter Nilsson.

Henric Borgström, som arbetat som ekonomijournalist i många år, konstaterar att priskurvorna för fastigheter och konst följs åt.

– När priset på fastigheter går ner sjunker även priserna på konst, säger han.

Liksom museichefen förstår han varför flera inom finansvärlden är intresserade av att köpa konst, även om en del gör det av spekulativa skäl.

Liknar tulpanfeber

Vissa blev rika och andra fattiga när konstverken bytte ägare i slutet på förra seklet. Det som skedde påminner om den tulpanfeber som bröt ut i Holland på 1600-talet då en enda tulpanlök kunde kosta mer än flera kanalhus tillsammans.

– Ja, när priset på ett konstverk går alldeles för högt jämfört med tidigare noteringar och andra konstverk dras med kan man kalla det tulpanfeber. Det är psykologin som spelar in, säger Henric Borgström.

Utställningen med Nils Dardels verk visas på Moderna i Malmö till 6 september. Hans hittills dyraste verk ”Vattenfallet”, som såldes 2012 för drygt 24 miljoner kronor (inklusive provision) på Bukowskis Auktioner, finns inte med men däremot en skiss till verket liksom många andra tavlor och spegeln som den döende dandyn håller i handen på sin dödsbädd ligger i en monter. ”Vattenfallet” finns hos en privatperson i Schweiz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.