Pia Jacobsen bor i Malmö och pendlar till Danmark, och hon menar de både staternas hantering av pandemin ytterligare har spätt på svårigheterna med gränspendling. Foto: Patrik Cegrini/SVT

Troligt att Danmark stänger gränsen för skåningar

Publicerad

Skåne kommer troligen att hamna på den danska lista över svenska län som sätts i karantän. En ökad smittspridning har gjort att Danmark kan sätta stopp för nöjesresor från den södra spetsen av grannlandet. I så fall träder restriktionerna i kraft vid midnatt natten mot lördagen.

Den danska myndigheten Statens Serum Institut fattar fortlöpande beslut om inreserestriktioner för invånare i olika svenska län, utifrån smittspridningen av coronaviruset.

Gränsen går vid 30 nya smittade per 100 000 invånare och vecka, räknat två veckor tillbaka i tiden.

Är andelen 30 eller högre får inte de personer som bor i länet besöka Danmark om det inte finns godtagbara anledningar, som arbete, affärsresor eller familjebesök.

Besked under torsdagen

Under tisdagen förra veckan låg andelen för Skåne på 29,8 smittade. En senare mätning från Region Skåne daterad 15 oktober visar på 37,4 fall – alltså över gränsen för karantän.

Imorgon torsdag uppdaterar Statens Serum Institut listan över län med restriktioner, och det ser alltså ut som om att Skåne kommer att hamna på denna lista. Restriktionerna träder i kraft vid midnatt natten mot lördagen.

Arbetsresor tillåtna

Även om arbetsresor fortfarande är tillåtna tror Tue David Bak, vd på samarbetsorganisationen Greater Copenhagen, att integrationen över sundet påverkas negativt av restriktionerna.

– Det ger ju en bild av att man börjat tvivla på att skapa en metropol kring Öresund, säger han.

Pia Jacobsen bor i Malmö och pendlar till Danmark, och hon menar de både staternas hantering av pandemin ytterligare har spätt på svårigheterna med gränspendling.

– Det blir problem när man kör med varsin strategi i två grannländer, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.