Foto: Linda Strand/TT

Trollsländan fattar vart bytet ska

Uppdaterad
Publicerad

Trollsländor har en förmåga som forskarvärlden tidigare trott mest bara finns hos däggdjur. Sländorna kan nämligen förutse vart ett föremål i rörelse är på väg inom den närmaste framtiden.

Förmågan kan till exempel hjälpa trollsländorna att fånga bytesdjur.

Det här visar forskning som har gjorts i samarbete mellan Lunds universitet och universitetet i Adelaide, Australien.

– Med andra ord gör sländorna något som är väldigt mycket likt det som vi människor gör när vi följer en boll i rörelse, säger David O’Carroll, professor i biologi vid naturvetenskapliga fakulteten i Lund, i ett pressmeddelande.

Studerat hjärnceller

Upptäckten har gjorts genom att studera trollsländornas hjärnceller. Den har betydelse för forskning om nervsystemet, enligt forskarna, särskilt när det gäller att få veta mer om enskilda cellers betydelse för att förutse vart rörliga föremål är på väg.

Dessutom kan den få praktiska konsekvenser.

– Upptäckten kan användas inom utvecklingen av artificiella styr- och synsystem, exempelvis förarlösa fordon och bionisk syn, säger Steven Wiederman, universitetslektor vid universitetet i Adelaide.

Bionisk syn är en teknik som exempelvis kan hjälpa människor med näthinnesjukdomar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.