Styrelsen ignorerade protester

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken har varit stark från många håll under flera år. Men trots det har Svenska Taekwondoförbundets styrelse inte agerat – förrän nu.

Redan för tre år sedan krävde en rad taekwondoklubbar landslagets förbundskaptens avgång och gav skarp kritik mot landslagsuttagningen. Men trots kritiken har Svenska Taekwondoförbundets styrelse inte agerat, menar flera företrädare för klubbar runt om i landet.

Det är förbundskapten Markus Kohlöffel som sedan sedan sitt inträde 2009 har valt ut vem som får tävla för Sverige i taekwondo. Då förändrades också landslagsuttagningen till mästerskap; från att ha utgått ifrån att den som är bäst rankad i Sverige också tävla i EM och VM, väger istället internationella medaljer tyngst på den långa kriterielistan.

Det har gjort att 20-åriga Amnah Chehade från Helsingborg, inte har fått tävla på mästerskap som EM och VM de senaste åren, trots att hon varit bäst i Sverige en längre tid. Hon har inte haft råd att uppfylla alla kriterier – och dessutom menar Amnah Chehade och hennes tränare Dennis Simonovic att kriterierna ändå inte efterlevs av förbundskaptenen. Och det är många utövare och tränare som SVT har pratat med som är lika kritiska.

Protestlista

För tre år sedan skrev en majoritet av alla klubbar i taekwondoeliten under en protestlista under en tävling på Svenska Cupen. På namninsamlingen krävdes förbundskaptenens avgång tillsammans med kritiken: 

”Han har på ett egenmäktigt sätt förkastat Svenska Taekwondoförbundets demokratiskt valda styrelses landslagskriterier, missbrukat sin makt och skapat egna kritierier. Vi underskrivna klubbar upplever Markus kriterier som maktmissbruk där hans kriterier omöjliggör eller försvårar för våra ideella ledare och utövare att satsa på landslagsnivå”. 

SVT har ringt upp flera av dem som skrev under listan.

Varför har du skrivit på listan?

– Jag skrev på för att jag som många andra var missnöjda med hur svensk taekwondos landslagsverksamhet fungerat. Jag tycker inte att alla gavs samma möjlighet. Det går emot vad svensk idrott handlar om, säger Mauro Fernandez från REI kampsport i Botkyrkan.

”Ett fruktansvärt svek”

– Det har inte gått till på ett schysst sätt. Man tycker att man har uppfyllt kriterierna och tagit de där jäkla medaljerna och så blir man ändå inte uttagen. Jag tycker det är förjävligt, säger Andreas Johansson från Kemjoh Kampsport i Kramfors.

– Han har inte följt de kriterier som förbundet har fastställt. Det är fruktansvärt för den utövare som har tagit landslagsplatsen rent poängmässigt, men så har en annan stoppats in. Det är ett fruktansvärt svek för alla inblandade. Han är dessutom i Sverige för lite för att ha tillräcklig kännedom om utövarna, säger Peter Rollfelt från JSK Taekwondo i Stockholm.

Under flera veckor har SVT försökt att nå förbundskapten Markus Kohlöffel som bor och har en egen klubb i Tyskland. Han vill inte intervjuas över telefon, utan svarar via mail på kritiken kring att han, enligt tränarna, inte har följt de uppsatta kriterierna.

”Det beror på vem man pratar med och det finns alltid flera sätt att se på en fråga. Jag har riktlinjer kring vem som väljs ut i landslaget och jag håller fast vid dem.”, skriver han i mejlet.

Vidare menar Markus Kohlöffel att kraven på internationella medaljer som grund till vem som väljs ut till landslaget är en överenskommelse med Svenska Taekwondoförbundet och är integrerat i hans kontrakt.

”Jag gör bara vad förbundet förväntar sig från min sida. Det är därför denna protestlista avvisades av förbundet.”

Liknande innehåll som namninsamlingen finns också i disciplinanmälningar hos Riksidrottsnämnden, men som har valt att inte gå vidare med ärendena.

”Styrelsens ansvar”

Markus Kohlöffel är anställd av Svenska Taekwondoförbundet, som enligt tränare Dennis Simonovic i Helsingborg, borde agerat utifrån den breda kritiken.

– Det är styrelsens ansvar att se till att de har rätt man på rätt plats, säger Dennis Simonovic.

Och det har man inte gjort menar du?

– Det har man inte gjort.

Och det är flera som instämmer med Dennis Simonovic.

– Det är styrelsen som borde ha stoppat det här för länge sen och lyssnat på klubbarna och utövarna som har kritiserat. Jag tycker det är skamligt, säger Mauro Fernandez från REI kampsport i Botkyrkan.

”Lyssnar inte på medlemmarna”

– Jag tycker det är beklagligt att man inte lyssnar på sina medlemmar, men stoppar huvudet i sanden, säger Andreas Johansson från Kemjoh Kampsport i Kramfors.

Johan Nilsson är den senaste ordförande i Svenska Taekwondoförbundet. Han slutade i april efter att ha haft ordförandeposten i ett år.

Vad tycker du att ditt ansvar är med hur landslaget har skötts?

– Förbundets ansvar är att se till att man lever inom de ramar och riktlinje som man har kommit överens om och att strukturen fungerar, säger Johan Nilsson.

Men om man inte har gjort det?

– Då måste förbundet agera. Då börjar det med att man sätter sig ner och försöker sortera ut vad som är rätt och vad som är inte rätt och vad som har hänt. Den dialogen kom vi inte i hamn med.

Utkastade ur Europeiska Taekwondounionen

Men du hade ett år på dig?

– Ja, men det här har inte varit huvudfrågan, det är inte huvudfrågan och det ska inte vara huvudfrågan, säger Johan Nilsson.

En prioriterad fråga har istället handlat om att Svenska Taekwandoförbundet sen flera år tillbaka legat i en allvarlig organisatorisk konflikt med Europeiska Taekwandounionen och blev i januari i år utkastade.  Under en period fick därför inga svenska utövare tävla internationellt förutom de OS-aktuella.

Även ekonomin har satts i fokus. Nyligen skakades Svenska Taekwondoförbundet av en jätteskandal. Medlemmar ur styrelsen anklagas att ha tvättat pengar och miljonbelopp ska ha försvunnit från förbundskassan.

I slutet av april valdes en ny styrelse med stark majoritet hos de röstande medlemmarna och Jacob Asp valdes in som ordförande. Nu förkastar han kriterierna för landslaget som han menar har gjort landslaget otillgängligt för barn och unga – och lovar en förändring.

Vad kommer hända med honom nu?

– Markus Kohlöffel har ett kontakt och har tillfullo följt kontraktet enligt med det vi vet idag och det gör att vi inte kan säga upp det hur som helst.

– Han är beredd under tiden hans kontrakt gäller att förändras sig enligt de nya planerna, men det finns inga planer på förlängning av Markus som förbundskapten efter hans kontrakt gått ut.

SVT Nyheter har sökt Markus Kohlöffel för en kommentar kring denna uppgift men inte lyckats nå honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.