Trots kritiken – nu har bygget av konstgjorda ön startat

Uppdaterad
Publicerad

Trots kritik från både danskt och svenskt håll har nu muddringsarbetet startat för att bygga den konstgjorda ön Lynetteholm, utanför Köpenhamn. De delvis förorenade muddringsmassorna kommer att dumpas inte långt från svenska kusten.

Michael Palmgren, chef på Marint kunskapscenter i Malmö, är upprörd och befarar att viktiga naturvärden kommer att förstöras.

– Det man håller på med nu är hål i huvudet. Just nu har man startat med att dumpa en och en halv miljon kubikmeter förorenat bottenslam i Köge bukt, säger Michael Palmgren om byggstarten och fortsätter.

Lynetteholm

– Utanför Malmö och Köpenhamn finns fantastiska ålgräsängar som nu kommer att försvinna när man bygger Lynetteholm. Det är horribelt!

– Fantastiska ålgräsängar kommer att försvinna och ersättas med förorenade jordmassor. Ett arbete som kräver 700 lastbilsturer under 30 år, säger en upprörd Michael Palmgren på Marint kunskapscenter i Malmö. Foto: Johan Dernelius

Färdigt om 30 år

Köpenhamn By & Havn, som håller i projektet, planerar för en konstgjord ö i hamninloppet med en areal av 275 hektar som kommer att bestå av kontor, lägenheter och rekreationsmöjligheter.

– Lynetteholm är en del av svaret på några av problemen vi har i Köpenhamn. Vi måste ha en stormsäker stad och vi måste tillhandahålla fler bostäder, samtidigt som det inte går ut över de gröna områdena, har Lars Weiss (S), överborgmästare i Köpenhamn, tidigare sagt till Danmarks Radio.

Michael Palmgren tycker inte att folk har insett alla miljöaspekter.

– En annan sak som folk inte tänker på är den mängd fyllnadsjord som ska transporteras igenom Köpenhamn. Varje dag kommer det att köras 350 lastbilstransporter med förorenade fyllnadsmassor OCH 350 tomma transporter tillbaka genom Köpenham. Detta under 30 år, säger Michael Palmgren om det danska projektet.

Ålgräs:

Ålgräsängar fungerar som skydd och lekplats för flera fiskarter, samtidigt som det bidrar till att förbättra vattenkvalitén skyddar det stränder mot erosion. Men övergödning, överfiske och exploatering i kustområdena har inneburit att många ålgräsängar försvunnit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lynetteholm

Mer i ämnet