– Det är en smärre katastrof för Sösdala, säger Camilla Persson, ordförande i simklubben. Foto: Lisa Ovesen

Trots protester – simhallen i Sösdala kan stängas

Publicerad

Simhallen i Sösdala blir för dyr att renovera. Den sjätte december väntas fullmäktige fatta beslut om att stänga hallen trots protester från många invånare.

– Det är en smärre katastrof för Sösdala, säger Camilla Persson, ordförande i simklubben.

Simhallen byggdes 1968 och bygget skulle ha uppmärksamats med ett 50-årskalas nu i december. Det lär dock inte bli något glatt firande eftersom politikerna nu förefaller ense om att en renovering av simhallen blir för dyr.

Kostnad på 70 miljoner

Det behövs ett nytt reningsverk, bottenduken måste förnyas, kaklet läggas om och taket renoveras, enligt Hanna Nilsson (SD), förste vice ordförande i fritidsnämnden i Hässleholms kommun.

– Och det skulle kunna kosta uppemot 70 miljoner kronor. Det vore helt orimligt att lägga en sån summa på en simhall i Sösdala. Det är inte försvarbart, säger hon.

Samma uppfattning har ordföranden i nämnden, Agneta Olsson-Enochsson (L).

– Den blir tyvärr för dyr att renovera. Det visar de utredningar vi har gjort.

Om simhallen i Sösdala hade fler besökare hade läget kanske varit annorlunda, säger Hanna Nilsson (SD).

– Men idag kostar varje besök en tusenlapp. Det är för mycket pengar.

”Viktig samlingspunkt”

Camilla Persson, ordförande i Sösdala simklubb, beskriver istället simhallen som en viktig samlingspunkt för byn. Där finns också andra aktiviteter som ett gym.

– Och vi har stor inflyttning, det är många barnfamiljer som flyttar hit. Ska barnen nu bussas in till Hässleholm för att kunna simma?

 – Ja, en större simanläggning i Hässleholm skulle bli en bra ersättning till hallen i Sösdala, anser Hanna Nilsson (SD).

– Den skulle ju samla många fler besökare. Och den kan användas av alla kommuninvånare på ett helt annat sätt än simhallen i  Sösdala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.