Stinshuset byggdes för nästan hundra år sedan åt dåvarande stinsen Elis Eriksson.

Trots protesterna: nu ska stinshuset i Åkarp rivas

Publicerad

Nu ska det omtyckta stinshuset i Åkarp rivas. Det beslutade kommunens politiker tidigare i veckan.

SVT Nyheter Skåne har tidigare rapporterat om Åkarps rivningshotade stinshus. När Södra stambanan byggs om ska tillfälliga spår dras där stinshuset står i dag. I tisdags togs rivningsbeslutet av en enig miljö- och byggnadsnämnd.

”Det är frustrerande, jag har lagt så mycket energi på att försöka rädda huset” säger Arianna Benigno.


– Jag tycker att det är konstigt att politikerna först undersökt hur de ska kunna rädda huset och sen totalt har ändrat sig och säger att det ska rivas omedelbart, säger Arianna Benigno.

Hon är länsombud för Byggnadsvårdsföreningen och har varit engagerad i att rädda huset undan rivning. Hon har bland annat startat en namninsamling och i samråd med kommunen försökt hitta lösningar för att flytta huset.

– Man riskerar att tappa sin identitet och sina rötter. Stinshuset är en stor del av Åkarps historia. Det handlar inte bara om att det är ett fint hus, det är mer komplext än så.

Går emot Trafikverket

Politikernas beslut går emot tjänstemännens förslag om att låta Länsstyrelsen undersöka byggnadens kulturhistoriska värde. Trafikverket har godkänt att invänta Länsstyrelsens bedömning.

– Politikerna kan inte bara köra sitt eget race som de gjort nu, säger Arianna Benigno.

Enligt Philip Maughan (V), vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, fattades beslutet för att spara tid.

– Vanligtvis brukar Länsstyrelsen utfärda ett rivningsstopp under utredningstiden, men det har de inte gjort nu. Så vi bedömde att det ändå skulle komma att rivas, och att det är bättre att inte försena projektet med de tillfälliga spåren.

Hur kan ni veta vad Länsstyrelsen kommer att fatta för beslut?

– Det kan ingen veta utan kristallkula, men vi bedömde det som att det skulle komma tillbaka ungefär så, säger Philip Maughan.

Varför är det bråttom att riva huset?

– Södra stambanan är ett stort projekt. Trafikproblemen är stora och det här är en av de första leden för att förbättra det. Att inte riva stinshuset skulle försena hela projektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer