Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Maya tänker fortsätta med slöja – trots att det förbud som fick henne att ta på sig plagget nu har upphävts. Foto: Anders Eeg-Olofsson/SVT

Domstol hävde förbudet – Maya vill fortsätta bära slöja

Publicerad

Högstadieeleven Maya bar inte slöja – men började med det i protest mot Skurups kommuns beslut att förbjuda plagget i skolan. Nu har en domstol upphävt förbudet, men Maya tänker fortsätta att bära huvudduken.

SVT Nyheter Skåne har tidigare berättat om Maya, en av eleverna på Prästamosseskolan i Skurup. Efter att Skurups kommun beslutat att personal och elever i kommunens grundskolor och förskolor inte skulle få bära huvudduk, burka, niqab eller liknande plagg valde hon att ta på sig en slöja i protest mot beslutet.

Upphäver beslut

Nu har förvaltningsrätten kommit fram till att förbudet strider mot religionsfriheten och upphäver kommunens beslut. Men det innebär inte att Maya kommer ta av sig slöjan.

– Det har blivit en del av mig, säger hon.

Maya tycker att förvaltningsrättens domslut är bra.

Om det är så att någon blir tvingad hemifrån att bära slöja i skolan – hade inte ett förbud hjälpt då?

– Jo, men det tvingar ju också andra som inte vill ta av sig slöjan att göra det. De som blir tvingade kanske kan prata med sina lärare, säger Maya.

Bakom ryggen

Maya berättar att hon förlorat många vänner och att människor på skolan ibland pratat bakom hennes rygg om hennes beslut att ha på sig slöja. Men hon tycker ändå att det varit värt priset.

– Nu vet jag vilka mina vänner är, säger hon.

Maya har valt att inte ha med sitt efternamn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer