Foto: TT/Johan Dernelius

Trump: Malmöbrand mörkad terrorattack

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump anklagar medier för att låta bli att skriva om attacker utförda av radikala jihadister. En av händelserna han syftar på inträffade i Malmö i oktober.

– Isis genomför ett fälttåg i folkmord och begår grymheter i hela världen. Radikala islamistiska terrorister är fast beslutna att slå mot vårt hemland, sade presidenten vid ett besök vid en militär kommandocentral i Tampa, Florida.

Med Isis syftar Trump på terrorgruppen IS.

Trump radade sedan, inför 300 amerikanska soldater, upp ett antal attacker som utförts i USA, bland annat 11 september-attacken 2001, bombningarna vid Boston Maraton, massakern i Orlando och skotten i San Bernardino.

– Ni har sett vad som hände i Paris och Nice. Det händer i hela Europa. Det har gått så långt att det inte ens rapporteras, sade Trump och lade till att den ”oärliga pressen” i många fall inte vill rapportera om händelserna, av skäl som han inte gav någon förklaring till.

Detta trots att svenska och internationella medier bevakade händelserna och hade en omfattande rapportering under terrorattackerna i Köpenhamn, Paris, Bryssel, Istanbul, Nice och Berlin. SVT Nyheter rapporterade även om brandattacken i Malmö som finns med på presidentens lista.

– Trump menar att västerländska medier inte har täckt in incidenterna, men när det gäller de större attentaten så har man det. Det är patetiskt att påstå något annat, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Publicerade lista på attacker

Vita huset offentliggjorde sedan en lista på 78 attacker från hela världen från september 2014 till december 2016, som enligt Trump inte rapporterats tillräckligt av medier.

Washington Post besvarar anklagelserna med att Trump försöker manipulera pressen, och listar därefter upp en egen lista över hur de visst har rapporterat om attackerna i fråga.

Med på listan finns branden i en muslimsk föreningslokal i Malmö i oktober 2016, där ingen människa kom till skada.

En man i 30-årsåldern greps senare som misstänkt för den branden, och begärdes häktad som misstänkt för terroristbrott. Men tingsrätten häktade inte mannen för den rubriceringen utan bara för mordbrand.

Mannen sitter fortfarande häktad.

Terrororganisationen Islamiska Staten tog i sin officiella propagandatidskrift al-Naba på sig brandattacken. ”Man ska ta uppgifterna med en nypa salt”, sa Magnus Ranstorp, terrorexpert, då till SVT Nyheter Skåne.

Men även terrordåd som attacken i Paris där 129 människor dödades och runt 400 skadades, och den i Nice, där 84 dödades och över 300 skadades, finns med på listan.

– Media har inte ägnat var och en av dem samma rapportering som de en gång gjorde. Detta kan inte tillåtas att bli det ”nya normala”, säger en talesperson för Vita huset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer