Foto: Paul Kleiven / NTB

Grattis trädgårdsodlare: Mördarsnigeln torkar bort

Publicerad

Det torra vädret i maj har troligen reducerat antalet mördarsniglar rejält. De övervintrande ungdjuren har svårt att klara sig när det är torrt.

Mördarsnigeln, eller den spanska skogssnigeln som den också kallas, har en livscykel som gör att den är beroende av väta just i maj månad. De vuxna djuren klarar sig inte över vintern, det är ungdjuren som ska se till att arten överlever.

– De borrar sig ner i jorden och kommer inte upp förrän det är cirka fyra grader varmt på ytan. Det brukar ske i maj, och om det då är torrt har de minsta individerna svårt att klara sig, säger Ted von Proschwitz, snigelexpert vid Naturhistoriska museet i Göteborg.

Majvädret avgörande

2015 var det väldigt blött i maj, och då fick vi en rekordpopulation. Förra var det en blöt sommar, men det var torrt i maj.

– Trots allt regn i juli blev det inte någon stor population 2017. Det visar just att förhållandena i maj påverkar mer, säger Ted von Proschwitz.

I år tror han alltså inte på någon stor population. Men han tycker ändå att trädgårdsägarna ska fortsätta att bekämpa den.

– För varje individ man dödar tar man bort 400 ägg, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer