Beslagen av narkotika har ökat kraftigt. Foto: SVT

Tullen: ”Narkotikan väller in”

Uppdaterad
Publicerad

Skånetullens beslag av cannabisharts och amfetamin fyrdubblades under 2017 jämfört med året innan.

– Narkotikan väller in, konstaterar Oskar Lindvall, tullåklagare.

De största beslagen under förra året gjordes när tullen genomsökte sju olika lastbilar, de flesta stoppades vid Lernacken eller i Helsingborgs hamn. Ibland fann tullen hundratals kilo narkotika i en enda bil.

– Årets siffror är sensationella, konstaterar Oskar Lindvall. Vi hade aldrig kunnat förvänta en sådan här stor ökning av antalet beslag. Samtidigt är det extremt oroande att efterfrågan på narkotika är så stor i samhället.

Tips har lett till många beslag

En del lastbilar stoppades vid stickkontroller, men många genomsöktes efter att tullen fått tips. Polis och tull samarbetar nära över gränserna och utbyter information.

I några av lastbilarna fanns framförallt stora mängder cannabis i hårda kakor, s k cannabisharts. Beslagen av cannabisharts ökade kraftigt under förra året, från 654 kg 2016  till 1978 kg 2017. Även amfetaminbeslagen mer än fyrdubblades från 75 kg 2016 till 354 kg under förra året.

Gängkonflikter handlar om narkotika

Vapenbeslagen ökade däremot inte.

– Men det finns en stark koppling mellan gängkriminalitet, skjutningar och smuggling av narkotika, påpekar Lars Bäckström, chef för tullens gränsskydd. Merparten av konflikterna vi ser har med narkotika att göra i någon form.

Tullen hittar dock bara en bråkdel av allt som smugglas in i landet, fem procent brukar nämnas, säger åklagaren Oskar Lindvall. Vilket betyder att om tullen beslagtar nästan 2 000 kilo cannabisharts så når tonvis av den varan samtidigt langare och köpare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.