Vid beslaget i november hittade tullen 250 000 tabletter i denna specialbyggd låda i bilen. Där fanns också 25 kilo amfetamin. Foto: Tullverket

Tullen stoppade 25 kilo amfetamin och 250 000 tabletter vid Öresundsbron

Uppdaterad
Publicerad

En man i 25-årsåldern åtalades på måndagen för synnerligen grov narkotikasmuggling. Han misstänks för att ha försökt smuggla in amfetamin och tabletter värda tio miljoner via Öresundsbron.

Det hela inträffade i slutet av november i fjol. Mannen uppgav för tullen att han skulle åka till Stockholm för att köpa begagnade bilar och sedan frakta dem till Serbien. Tulltjänstemannen fattade misstankar och en kontroll gjordes av bilen. 

I en specialbyggd låda

I en specialbyggd låda upptäcktes knarket – 25 kilo amfetamin och 250 000 tabletter, bland annat ecstacy. 

– Det här är stora mängder narkotika och ärendet visar på vikten av att ha tulltjänstemän på plats. Deras kompetens och observationsförmåga i stunden när det gäller att välja ut ett fordon för noggrannare kontroll är ovärderlig, säger Erik Friberg, chef för Tullverkets kriminalavdelning syd i ett pressmeddelande. 

Riskerar sex års fängelse

Mannen åtalades på måndagen vid Malmö tingsrätt misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling. I förhören medger han händelseförloppet men förnekar brott.

Narkotikans misstänks ha smugglats in från Danmark. Värdet på gatan beräknas till tio miljoner kronor, och straffvärdet är uppemot sex års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.