Tumult på första maj i Malmö – 15 aktivister omhändertagna

Publicerad

15 personer omhändertogs av polisen vid ingången till Folkets park i Malmö under Socialdemokraternas manifestation på första maj. Aktivisterna protesterade mot regeringens förslag till förändringar i strejkrätten.

Aktivisterna var svartklädda, en del hade luvor över huvudena och solglasögon. De stod vid ingången till Folkets park med en banderoll när Socialdemokraternas demonstrationståg var på väg in i parken.

– Ordningsvakter och en person i en LO-jacka gick fram för att ta bort banderollen, berättar SVT:s reporter Per Lärka.

Det var ordningsvakter som uppmärksammade polisen på att aktivisterna  stod i vägen för demonstrationståget när det skulle in i parken.

– Ordningsvakter och poliser brottade ned personerna. I flera minuter låg aktivisterna stilla med poliser och vakter över sig, säger Per Lärka.

Efteråt omhändertogs aktivisterna och transporterades till rättscentrum. Enligt polisen är de misstänkta för störande av allmän ordning.

Smällare hördes under Henrik Fritzons (S) förstamajtal i Kristianstad. Foto: Therese Sturesson

Smäll i Kristianstad

Också i Kristianstad inträffade en incident. Under Henrik Fritzons (S) förstamajtal vid 14-tiden i Tivoliparken smällde någon en smällare, enligt flera vittnesuppgifter.

– Det var en ordentlig smällare. Sedan kom det rök snett bakom scenen, säger Therese Sturesson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Hon beskriver att det uppstod en kort tystnad innan Henrik Fritzon fortsatte att tala.

– Det är allvarligt nog att någon försöker störa, säger Anders Tell (S), oppositionsråd i Kristianstad.

Patric Fors, presstalesperson vid polisen, uppger att två patruller skickades till Kristianstad efter larmet och att smällaren var fyrverkeripjäs. Men några spår har inte kunnat säkras.

– Det är märkligt att inga poliser var närvarande under själva demonstrationen. Tidigare år har det varit poliser där. Det var inte bara jag som reagerade över det, säger Anders Tell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer