Tung skattesmäll för svenska mästarna

Uppdaterad
Publicerad

Nybildade fotbollsklubben FC Rosengård står inför en svårlöst ekonomisk kris. Systerföreningen, damallsvenska mästarna Ldb Malmö, har tagit med sig en skatteskuld på närmare 6,5 miljoner kronor som kan hota föreningens framtid.

När en av de nu sammanslagna föreningarna – Malmö – lade till det uppmärksammade företagsnamnet Ldb – gjordes det genom att överlåta rättigheterna till marknadsföring och sponsring till ett externt bolag.

Det är den konstruktionen som Skatteverket underkänt och kräver föreningen på mer än sex miljoner kronor i skatt plus ränta.

– De inkomster som inte sker i föreningens verksamhet kan inte räknas som skattefritt, vilket det annars gör i föreningar, säger Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket. Det finns redan liknande fall som prövats, till exempel det om Helsingborgs IF, för drygt tio år sedan, som inte fick rätt, säger Pia Blank Thörnroos.

Nära en katastrof

Föreningen överklagade beslutet men har nu förlorat i flera rättsinstanser och nu står den nybildade föreningen på randen av en katastrof.

– Det är mycket pengar men vi har skatteskulden under kontroll, menar FC Rosengårds ordförande Håkan Wifvesson. Vi kommer att samla ihop pengarna, säger han till SVTs Sydnytt.

Risk för konkurs

Som jämförelse motsvarar skattekravet en femtedel av den sammanslagna klubbens totala budget. Summan är jämförbar med hela ursprungsklubben Rosengårds budget förra året. Så om den damallsvenska mästarklubben inte lyckas att hitta pengarna så finns det risk för konkurs.

– Vi kommer inte att gå i konkurs, vi har en plan för att lösa detta, säger Håkan Wifvesson, till Sydnytt. Vad den går ut på vill jag inte gå in på för att inte störa i det känsliga läge vi är i nu, menar han.

Borde haft kontrollen

Skatteverket som sett flera liknande fall menar att de svenska idrottsklubbarna ofta vet vad som gäller, inte minst efter domen mot Helsingborgs IF, som tvingades betala 4,5 miljoner kronor, men att Ldb Malmö kanske lagt sig på gränsen mot vad de uppfattade var tillåtet.

– Om klubben hade behållit kontrollen över sponsring och marknadsföringsintäkter och bara sålt själva namnrättigheterna hade de nog klarat sig bättre, säger Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket, till SVT.

En sista chans att överklaga

Det finns en möjlighet att överklaga till högsta förvaltningsdomstolen senast om en månad men blir det nej till prövning där – då måste skatteskulden betalas.

Sammanslagningen med FC Rosengård till en gemensam förening gör också att situationen kompliceras ytterligare eftersom det nu är två elitlag som berörs. Men den nuvarande ledningen i klubben menar att det aldrig har varit en hemlighet i förhandlingarna inför ett samgående.

– Det har varit en förutsättning i våra diskussioner att berätta om detta men det har inte påverkat och vi kommer att få ihop pengarna, säger Håkan Wifvesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer