Torkild Strandberg (L) är en av de L-politiker i Skåne som kräver att partiets riksdagsgrupp och partiledaren Jan Björklund säger nej till Stefan Löfven (S) som statsminister. Foto: SVT/TT

Tunga L-politiker kräver nej till Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna har fått sitt eget Skåneuppror. Nio framträdande L-politiker kräver att partiets riksdagsgrupp och partiledaren Jan Björklund klart säger nej till Stefan Löfven (S) som statsminister.
-Vi vill att det tydligt ska framgå att vi inte släpper fram eller deltar i en socialdemokratisk regering, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.

-Det finns en osäkerhet i den här frågan och den osäkerheten har blivit betydligt större sedan vi som parti röstade nej till Ulf Kristersson som statsminister, säger han till TT.

Tidigare i veckan höll Liberalerna i Skåne ett styrelsemöte som resulterade i en skrivelse till partirådet med kravet att partiet inte ska stötta en socialdemokratisk regering. Brevet ska behandlas av partidistriktet på måndag.

”Om det är omöjligt att bilda den Alliansregering som vi lovat våra väljare att verka för bör Liberalerna avstå från regeringsmedverkan. Vi har inte mandat att medverka till eller medverka i något annat än en borgerlig regering”, står det bland annat.

(S) ingen samarbetspartner

I en debattartikel i Dagens Industri lyfter de skånska lokalpolitikerna fram flera politiska sakfrågor där de anser att Liberalerna och Socialdemokraterna står för långt från varandra för att kunna enas.

Det gäller bland annat friskolorna, höjd skatt på arbete, Socialdemokraternas förslag om en så kallad familjevecka, bostadspolitiken, stödet till funktionshindrade (LSS), avskaffandet av anställningsformen allmän visstid och arbetskraftsinvandring.

”När vi granskar de sakpolitiska förutsättningarna är det tydligt att Socialdemokraterna och Stefan Löfven inte kan bli en samarbetspartner till Liberalerna”, skriver de.

Budgetomröstningen avgör

När Jan Björklund på lördagsmorgonen intervjuades av TV4 gjorde han klart att frågan om Liberalerna ska sitta i en regering ledd av Stefan Löfven ”finns inte på bordet”. Om den skulle uppkomma måste Liberalerna låta sitt partiråd ta ställning, understryker han. Det räcker inte, enligt Torkild Strandberg.

-Om partirådet kallas in så antyder det att frågan finns på bordet och för att ge partiets ledning ett mandat att gå i den riktningen.

Det är inte första gången skånska Allianspolitiker mer eller mindre öppet tar strid med sina partiledningar. Inom moderaterna har det handlat om samarbete med SD, men det är inte fallet hos Skåneliberalerna, understryker Torkild Strandberg.

-Den frågan har vi över huvud taget inte tagit ställning till. Jag tror att det finns olika åsikter, både inom vårt parti och inom den grupp som skrivit debattartikeln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.