Kenneth Branagh som Wallander. Foto: TT

Britter bakom turistboom i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Första halvåret i år hade Skåne 2,3 miljoner gästnätter vilket är en ökning med 7,3 procent jämfört med rikets 2,1 procent. Det är framför allt brittiska turister som ökat allra mest.

– Skåne har haft en jämn utveckling av turismen sedan 2013 och denna är högre jämfört med resten av landet, säger Pia Jönsson Rajgård, vd på Tourism i Skåne.

Särskilt de utländska gästerna till Skåne har blivit fler och ökade med 10,6 procent att jämföra med hela landets 6,4 procent.

– Sverige upplevs som ett tryggt land till skillnad från exempelvis Turkiet och Frankrike. Egypten har knappt några turister längre och nu dessa hemska händelser i Thailand. Detta talar för Sverige, säger Pia Jönsson.

Fler brittiska turister

Särskilt britterna har ökat resandet till Skåne vilket i siffror innebär nära 10.000 fler gästnätter eller en ökning på cirka 30 procent. Malmö har i antal räknat fått den största ökningen, men även Lund och Landskrona har ökat. Ystad har fått besök av dubbelt så många britter jämfört med förra året.

– Det är helt fantastiskt vilken ökning det har varit av Wallanderturismen, både när det gäller engelsmän och tyskar, berättar Jolanta Olsson på Ystads turistbyrå.

Hon säger också att det just nu inte bara handlar om att en ny Wallanderopera ”W-The Truth Beyond”, som har premiär i Ystad i dag.

– De vill se allt som finns i anslutning till böckerna, säger Jolanta Olsson.

Kenneth Branagh eller Krister Henriksson

Chefen för turistbyrån, Marie Holmström, säger att detta är ”all-time-high” för engelsmännen i Skåne och spekulerar i att intresset kan påverkas av att serien med Kenneth Branagh i huvudrollen just nu sänds i brittisk TV.

– Men hajpen kring Wallander begränsar sig inte till britter. Tyskar, spanjorer, fransmän och till och med indier kommer hit för hans skull, säger Marie Holmström.

Den stora frågan som debatteras Wallanderturisterna emellan är vem som är bäst, Kenneth Branagh eller Krister Henriksson.

– Men de flesta håller nog på Krister Henriksson, säger Jolanta Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer