På Trandagen möttes tusentals tranor och människor vid sjön Pulken utanför Kristianstad. Foto: Johan Dernelius/SVT

Tranrekord vid Pulken

Uppdaterad
Publicerad

Fram till månadsskiftet mars-april rastar flera tusen tranor vid sjön Pulken utanför Kristianstad. I år kom det rekordmånga. 8 900 tranor stannade till på söndagen.

Folkfesten inleddes redan på lördagen, då det var tranans dag.

– En mycket lyckad dag. Rena folkvandringen till Pulken. Mycket danska familjer har kommit. Tranorna däremot kommer närmast från norra Tyskland, säger Åsa Pearce informatör på Vattenriket Kristianstad.

Åsa Pearce från Vattenriket Kristianstad var mycket nöjd med dagen. Foto: Johan Dernelius/SVT

Sedan mitten av mars har antalet tranor som rastar vid sjön Pulken i Vattenriket utanför Kristianstad ökat för varje dygn. Tranorna är på väg norrut från södra Europa och norra Afrika för att ta sig till sina årliga häckningsplatser under våren och sommaren i Sverige.

På vägen stannar de till vid sjöar för att äta och vila efter den långa flygningen. Vid sjön Pulken började matningen av tranorna 19 mars och tre dagar senare hade 8000 fåglar landat där för att övernatta.

– Det är en fantastisk upplevelse när man hör tranoras trumpetande. Då känner man att det är vår, säger Åsa Pearce, informatör på Vattenriket Kristianstad.

Tranorna matas med korn på ett fält i närheten för att de inte ska ställa till med skada på nysådda åkrar.

På söndagen kunde man så räkna till hela 8 900 fåglar vilket är nytt rekord.

– Det har aldrig varit så många tranor i Kristianstads vattenrike en enskild kväll, säger Evert Valfridsson i Nordöstra Skånes Fågelklubb till TT.

Foto: Johan Dernelius/SVT

Trandansen är en folkfest för både ung och gammal. Elsa Johansson Ludvigsson är en av de yngsta.

– Jag har en kikare så jag kommer jättenära. Det är fint när tranorna dansar, säger hon.

Elsa Johansson Ludvigsson spanar efter tranor. Foto: Johan Dernelius/SVT

Besökarna har kameror av alla de slag. Från mobiltelefoner till systemkameror med enorma teleobjektiv. Eddie Svensson har ett av de största.

– Det är ett måste om man ska kunna fotografera fåglar, konstaterar han.

Han är en van fågelfotograf, men det var ett tag sedan han besökte trandansen vid Pulken.

– Det är två år sedan jag var här senast, men tranorna är relativt lätta att fotografera. De är stora och rör sig inte så mycket, säger Eddie Svensson.

Eddie Svensson har ett långt kameraobjektiv för att föreviga tranorna. Foto: Johan Dernelius/SVT

På den soliga Trandagen 25 mars, som traditionellt påminner om vårens ankomst i Småland, norra Blekinge och på Öland, närmade sig antalet nyfikna besökare vid sjön också tusenstrecket, enligt arrangörerna.

– I fjol kom det som mest 1400 besökare hit på en dag, nu är det uppåt det också, säger Åsa Pearce.

Trandagen 25 mars

En lokal tradition som firas framförallt i sydöstra Småland och på Öland men även i angränsande områden i Kronoberg och Blekinge, samt i Värmland och Rydaholm. Vissa källor anger att den funnits sedan 1500-talet.

När tranan kommer förebådar den vårens ankomst och enligt traditionen så har dagen blivit så pass lång att det är ljust när man går till sängs. Kvällen innan förbereder man sig med att hänga upp strumpor och lämna ett fönster öppet. Man kan också lämna kakelugnsluckorna öppna om tranan väljer att komma genom skorstenen.

Under natten kommer tranan och fyller de upphängda strumporna med en present eller kanske godis. Den lämnar även spår efter sig genom fotavtryck eller kanske en och annan fjäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.