Sedan i juli mäter dansk polis hastigheten på fordon som passerar Öresundsbron. Foto: Johan Nilsson//TT

11 000 fortkörare tagna på bron – hälften från Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals fartsyndare har ertappats på Öresundsbron sedan dansk polis började mäta hastigheten i juli i år. Uppemot 6000 av dem är Malmöbor.

Antalet fortkörningar på Öresundbron har ökat efter att dansk polis startade med hastighetskontroller i juli i år.

– 11 000 bilister har åkt fast för fortkörning på bron, av dem har vi nu räknat att mellan 5000 och 6000 är från Malmö, säger Ola Stockelius, gruppchef vid trafikutredningsgruppen i Malmö.

Fördubbling sedan september

Sedan i slutet av september har antalet ärenden mer än fördubblats. De allra flesta gäller fortkörningar på Öresundsbron.

– Helt plötsligt började det välla in ärenden. Vi brukar ligga på cirka 40 ärenden i veckan, men mellan 24 september och 5 november har runt 1400 ärenden registrerats i Malmö. Tittar man på ärenden från juli månad så är alla från Öresundsbron, säger Sieglinde Wallin, handläggare på polisen, i ett pressmeddelande.

Skyltas inte i Danmark

Inom Norden leder fortkörning, i de flesta fall, till penningböter som betalas till det land brottet begås i. I Danmark varnar man inte för fartkameror på samma sätt som i Sverige, vilket Ola Stockelius tror kan vara en av anledningarna till att många kör för fort.

– Dansk polis har satsat mycket på detta sedan de fick tillstånd att genomföra den här övervakningen, de har bland annat skaffat fler kameror och det är sedan dess har vi sett en markant ökning. Folk är inte varit medvetna att detta är igång, man är inte observant när man kör – dessutom sätter man inte upp några skyltar om det på dansk sida, säger Ola Stockelius.

Vilka hastigheter rör det sig om?

– Det är allt från 10 kilometer i timmen för fort till en hastighet på 200 kilometer i timmen, som varit den högsta. Den personen körde 200 kilometer i timmen nere i tunneln där hastighetsgränsen är 90, säger Ola Stockelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.