En motdemonstrant grips av polis. Foto: Göran Eklund

Dan Park misstänks för hets mot folkgrupp efter Pegidamanifestation

Uppdaterad
Publicerad

Den islamfientliga rörelsen Pegida höll under lördagskvällen sitt andra torgmöte i Malmö. Strax under tusen motdemonstranter mötte de elva anhängarna med burop och slagord.

I februari i år samlade Pegida enligt uppskattningar ett tiotal anhängare i Malmö. Motdemonstranterna var den gången många fler – enligt polisen runt fem tusen.

På lördagskvällen gör den islamfientliga rörelsen ett nytt försök och håller ett torgmöte som började klockan 18.30.

En timme innan den utlysta tiden hade de första Pegidanahängarna samlats på torget. När mötet var igång var de elva personer.

Fler var deltagarna i en motdemonstration under parollen ”No Pegida – Refugees welcome”. Flera hundra personer gjorde allt för överrösta Pegidas tal.

– Min uppskattning är strax under tusen motdemonstranter när de var som flest, säger Ewa-Gun Westford, polisens pressinformatör.

Problem med att höras

St:Petri kyrka protesterade också under kvällen genom att låta kyrkklockorna ringa i samband med manifestationen.

När Pegida höll sina tal överröstades de av burop och slagord från motdemonstranterna: ”Hela Malmö hatar Pegida” och ”inga fascister på våra gator” skanderades.

Pegida hade inledningsvis problem med ljudanläggningen, rapporterar SVT Skånes reporter på Stortorget. Organisationen hade vid 18.45-tiden samlat elva personer på Stortorget och talaren vädjade, utan framgång, till motdemonstranterna om att vara tysta.

När organisationen fick igång ljudanläggningen höll flera personer tal, som motdemonstranterna fortsatt försökte överrösta.

Vid 19-tiden fördes fyra motdemonstranter bort av polis. Två av dem greps för hot mot tjänsteman och två för störande av allmän ordning.

Förväntade färre än sist

Motdemonstranterna blev färre än sist vilket Ewa-Gun Westford, pressinformatör vid polisen, också förväntat sig, sa hon innan manifestationen. Hon tror att det beror på att demonstrationen denna gång äger rum under semestertid.

– Förra gången hade vi betydligt mer intresse föranmält till motdemonstrationen. Samtidigt är Pegida bättre förberedda den här gången, de ska bland annat ha en förstärkare. Förra gången var det lite obalans i ljudnivån kan man säga, så de förstod att man behöver vara lite mer förberedd, säger hon.

Pegidabanderoll anmäld av polisen

Efter att manifestationen avslutats sammanfattade Ewa-Gun Westford kvällen som lugn.

– Tre personer kommer att bli rapporterad för störande av allmän sammankomst. De omhändertogs enligt PL13, säger hon.

–  De har stört, vi har haft en dialog och bett dem sluta störa och de har inte slutat så då får vi ta bort dem.

Utöver dem har en person gripits som misstänkt för hot mot tjänsteman. Han ska enligt Westford ha hotat poliser på platsen.

–  Dels genom att kasta in föremål och dels verbalt och genom gester, säger hon, men vill inte gå in på vad personen ska ha sagt eller vad som har kastats.

En person från Pegidasidan har polisanmälts. Det handlar om Dan Park som misstänks för hets mot folkgrupp efter att ha hållt upp en banderoll med ett islamfientligt budskap.

–  Det är polisen som upprättat en anmälan om det. Det ingår i vårt uppdrag att lyssna in olika former av budskap och när vi hör eller ser att det går över den gräns som lagstiftaren satt upprättar vi en anmälan, säger Ewa-Gun Westford.

Dan Park dömdes i oktober förra året för hets mot folkgrupp och förtal till fem månaders fängelse.

Det här är Pegida

  • En tysk protestorganisation som bildades i Dresden hösten 2014.
  • Gruppen protesterar mot en påstådd islamisering av västvärlden, och demonstrerar frekvent i olika tyska städer.
  • Har tidigare demonstrerat bland annat i Malmö och Linköping och har då mötts av stora motdemonstrationer.
  • I Malmö protesterade ungefär 5000 människor mot Pegida, i Linköping cirka 400. (SVT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.