Det brittiska resebolaget Thomas Cook gick i konkurs natten till måndagen. Alla flyg från Sturup och Kastrup ställs in. Foto: TT

Alla flyg med Thomas Cook ställs in – skånska charterresenärer drabbas

Uppdaterad
Publicerad

Resebolaget Thomas Cooks konkurs drabbar tusentals skånska charterresenärer, som flyger från Malmö Airport/Sturup och från Kastrup i Köpenhamn. Bolaget äger svenska Ving och alla flygningar ställs in.

På Sturup meddelade informationstavlorna på måndagsmorgonen att 07-planet till Larnaca på Cypern ställts in.

– Detta är den enda av Thomas Cooks avgångar i Sverige som skulle ha gått från Malmö Airport i dag, säger Alma Johansson på Swedavias presstjänst.

Drygt 1 700 utresor

1 706 utresor från Norden och 1 554  hemresor med Thomas Cook kommer att ställas in under måndagen, meddelar Ving på sin hemsida. I Sverige är sammanlagt fyra avgångar berörda.

– Sturup är en viktig avgångsplats för oss; där är det många som flyger med Ving. Nu är vi inne i en period där fokus är att rädda företaget, sa Anna Hagberg pressinformatör på Ving till SVT Nyheter under söndagen. 

Men vid halvfemtiden natten mot måndagen var konkursen ett faktum. Thomas Cook meddelade via ett pressmeddelande att alla flygningar ställs in. 

Tar hem passagerarna

Några utresor från Sturup och  Kastrup blir det alltså inte under måndagen. Men när det gäller hemresorna har Ving meddelat att man tänker ta sitt ansvar. 

– Vi är enligt lag skyldiga att få hem våra resenärer. De har en garanti och kommer få komma hem, sa Anna Hagberg på presstjänsten under söndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.