Visa alla (2)
Visa alla (2)

Filmstjärnor svettas i skånsk isfilm

Publicerad

I högsommarvärme och med en ny teknik pågår just nu i Ystad en filminspelning som handlar om extrem köld och heta känslor.

Filmen ”Över alla arter” är en del av SVT:s och Svenska Filminstitutets satsning Moving Sweden och kommer ha premiär under 2015.

Marika Lagercrantz drar på sig ett par rejält fodrade gummistövlar trots att den över trettiogradiga sommarvärmen utanför letar sig in i Ystad Studios lokaler.

Svettats i frigolit

Hon har nu i flera dagar tillsammans med sina tre medaktörer svettats i frigolitsnön i inspelningen som totalt ska pågå i tre veckor.

Hon har egentligen treårigt jobb som kulturråd i Berlin just nu, men kunde inte stå emot frestelsen när hon läste manuset som hon fick av manusförfattaren Gustav Heden när han spelade med sitt band Saraband i Berlin.

”Det var så berlinskt”

– Jag blev otroligt förtjust i det, det var så berlinskt.

Manuset handlar om fyra fågelskådare som isoleras på ett isflak när det bryts loss och försvinner ut på Bottenhavet. En historia baserad på en verklig händelse.

Det var den ene av de två regissörerna, Fabian Svensson, som beställt manuset efter att länge ha tänkt på historien som berättades av hans far.

– Den har följt med mig sedan dess.

Gigantisk fondvägg

Filmen görs med en ny teknik i form av en gigantisk fondvägg varpå alla bakgrunder skickligt projiceras. Långt ifrån det gamla Hollywoods löjligt tydliga bakprojektioner vid exempelvis bilåkning.

Budgeten är låg men rollbesättningen imponerande med Lars-Erik Berenett, Reine Brynolfsson, Marika Lagercrantz och från teaterscenen Iggy Malmborg. En kvartett vars känslor prövas i kylan och isoleringen på detta isflak.

– Denna kväll handlar det om att överleva säger Lars-Erik Berenett allvarligt till Iggy Malmborg innan tagningen.

Marika Lagercrantz menar att den egentliga handlingen är om kärleken. inte bara mellan de fyra på flaket.

– Men också till livet, säger hon leende.

Filmen ”Över alla arter” har premiär nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer